© 2009 Linda Brezl

Här är bloggen från München om Tyskland

Fotbolls-VM 2006, München, kompis på Oktoberfest härom året.
Bayernbilder
Foton: privat samt nummer 2 och 4 från Tourismusamt München

 

För åtta år sedan flyttade jag till München – Tysklands tredje största stad och likaså huvudstad i bundeslandet Bayern. Genom åren har jag förundrats över hur modernt och traditionellt kan existera så nära varandra som det gör här. För München är en trendig jetset-stad, en stad som i övriga Tyskland är känd som rik och prydlig och ja … snobbig. Det sista kan man diskutera fram och tillbaka, men faktum är att man i Bayern är extremt stolta över att vara just bajrare (som man säger på svenska).

Bajersk kultur ska levas, vare sig man befinner sig på landet eller mitt i centralaste München. Medan de vackra och rika trippar med sina påsar på flådiga lyxshoppingstråket Maximilianstraße har torgmadamerna på berömda marknaden Viktualienmarkt ett stenkast bort fullt upp med att slå in ostar, kött och grönsaker till sina många kunder. På träbänkarna i Biergarten sitter vid lunchtid affärsmän i kostym uppradade sida vid sida med de pensionerade stammgästerna iklädda lederhosen och fjäderhatt. Människorna är olika, men ölen densamma. München är nämligen ölstaden nummer ett. Inte bara doften från de många bryggerierna påminner om det, det är här oktoberfesten slår upp portarna varje år för att under tre veckors tid försätta staden i en karusell av glittrande ölsejdlar, vackra folkdräkter och besökare från precis hela världen. München är en fascinerarande stad vid alpernas fot, mitt i Europa.

Men inte bara Bayern och München har sina alldeles egna karaktärer. Det har man i de övriga bundesländer också. Varje region har sin egen mentalitet - och sina egenheter. För tyskarna är allt annat än ett homogent folk. Det är något jag definitivt har lärt mig på mina resor genom de nya och de gamla bundesländerna, på besök i städer som Berlin, Hamburg, Düsseldorf och Köln.

Om allt det vill jag berätta! Den här bloggen kommer att handla om Tyskland. Det kommer att bli mycket München med tips om vad som är på gång här, men jag kommer även att ta upp det här brokiga landet rent i allmänhet: kultur, politik, udda händelser och spännande människor här nere. Hoppas ni hänger med på DE(MUC)!

One Comment

  1. Posted juni 16, 2009 at 01:46 | #

    Men va är de där för vackert slott? (bild nr 4) :O Shit va jag tycker staden Gävle känns B när man läser de där. Snart ska jag me få sitta i kostym och dricka öl i München! :D

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>