© 2009 Linda Breakdance

Flyktinghjälp i München – öppet hus på Refugio

Tyskland och speciellt Bayern har hårda regler när det gäller flyktingar. Det hör till vanligheterna att familjer väntar i flera år innan de får asyl. Många lever i baracker. Där staten misslyckas att hjälpa, tar privata initiativ vid. Refugio München är en sådan inrättning. Refugio ger stöd till traumatiserade flyktingar. Det handlar om personer som förföljts, torterats och genomlidit krig i hemlandet. Här i stan är Refugio den enda hjälpen de kan få, staten har inte brytt sig om den psykologiska sidan av flyktinglivet. Refugio kommer från latinets Refugium (tillflyktsort). Här får människor terapi, social rådgivning och språkkurser. Barnen kan ta del av lek- och konstterapi och får hjälp med läxorna.  

Mer än 1 600 flyktingar från över 30 länger får hjälp av Refugio varje år, 760 av dem är barn.

Jag jobbar sedan tre år tillbaka med fundraising och offentlighetsarbete på Refugio. I lördags hade vi öppet hus, en helmysig dag med afghansk te-ceremoni, tibetanskt smörte och soppa, seminarier och en helt fantastisk dansuppvisning av flyktingbarnens dansgrupper. Jag visste inte att sjuåringar kan dansa breakdance så här bra.

Bild målad av barn och ungdomar i konstterapi.

Bild målad av barn och ungdomar i konstterapi.

 

Tibetansk soppa till lunch

Tibetansk soppa till lunch

 

Breakdance

Breakdance

Breakdance

Breakdance

Breakdance

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>