© 2009 Linda ersatz

Det otäcka med våld utan motiv

Är det någon som finns den otäcka incidenten för några år sedan när en person i Berlin sprang runt i en folkmassa i Berlin och stack en kniv i en massa människor? Jag tror det var ett nyår. En av de som stacks hade HIV och det fanns en risk att de andra kunde ha smittats.

Härom veckan inträffade åter igen något som chockade både Tyskland och Schweiz. Fem 16-åriga ungdomar på skolresa från Schweiz fick för sig att spöa upp lite folk på gatan, vilket de också satte igång med. Fem personer som hade oturen att befinna sig vid Sendlinger Tor (mitt i stan) tisdag kväll förra veckan misshandlades och skadades svårt. En affärsman sparkades och slogs mot huvudet så att han nästan dog. Polisen kallar dådet ”Amok utan vapen” och de fem har arresterats för mordförsök. Vad var anledningen till detta våld?

”För skojs skull” säger ungdomarna som nu riskerar många år i fängelse.

Det som skrämmer mig är att det verkligen inte fanns någon anledning och att det hade kunnat hända precis vem som helst – även mig. Liksom de flesta i stan är Sendlinger Tor en av platserna jag ständigt befinner mig på, vare sig jag går på stan, väntar på spårvagnen eller byter tunnelbana.

Jag läste en intervju med rektorn på 16-åringarnas skola i Schweiz. Även han är mållös. Han säger att klassen i fråga inte kan förstå vad som for i  klasskamraterna. Man letar alltid efter svar när ofattbara dåd utförs, men ibland gör svaren allting värre. Så är det i det här fallet. Vart är vi på väg när skolungdomar misshandlar för att det är roligt?

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>