© 2009 Linda Ersatzfoto

Det goda med att blanda

Att ”blanda” har ofta en mer positiv innebörd för barn. Jag satt precis och funderade över något så banalt som läsk (det där attans sockerbehovet gör sig till känna antar jag). När jag var liten blandade vi alltid Cola och Fanta. Jag tror de flesta barn gör det. Jag tyckte själva blandningen var rolig. Men framför allt är resultatet så himla jättegott.

På 70-talet fanns det tydligen en läskedryck som hette Fanta black orange och bestod av just denna fenomenala bladning. Det finns till och med en facebookgrupp som heter Ge oss Fanta Black Orange tillbaka. I Tyskland skulle man nog aldrig komma på att avskaffa denna smarta dryck. Här är den känd som Spezi och är standard i varje kylskåp. Förutom klassiska Spezi, som säljs sedan 1965, har Pepsi hakat på med läsken Schwip Schwap och Coca-Cola säljer Mezzo Mix.

En annan smart grej tyskarna kör med är sina ”Schorle”, vilket innebär någonting blandat med kolsyrat mineralvatten. Apfelschorle är t.ex. apelsinjuice med mineralvatten, Weinschorle är vitt vin med minderalvatten osv. Smakar superfräscht. Jag är säker på att Apfelschorle är den absolut mest vanliga drycken utan alkohol som beställs på tyska restauranger.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>