© 2009 Linda Knödel

Helgens Schweinsbraten och mumsiga Knödel

Om man för en liten stund glömmer att man befinner sig i djupaste Bayern blir man lätt påmind. I hällande regn gav vi oss på lördag eftermiddag ut till Hohenlinden som ligger åt Passau-hållet. Där firade söta svenska Karin födelsedag i äkta bayerisk tradition. Det bjöds nämligen på äkta Schweinsbraten och Knödel.

Jag vet att ordet Schweinsbraten låter fruktansvärt i svenska öron och jag som vegetarian går inte igång lika lätt på doften och åsynen av den knuspriga jättesteken, men i söda Tyskland, Österrike och Schweiz är Schweinsbraten/Schweinebraten något heligt, mer traditionellt går nog inte. Jättebitar av nacke, rygg eller skuldra steks och tillreds med såser av köttbuljong och mörkt öl. Rätten är standard i varje bayerisk restaurang och det är en konst att få till det. I lördags var alla överens om att Karins svärmor höjt ribban för detta ordentliga mål mat. Jag var lika nöjd med min friterade zuchini.

Festmåltid med födelsedagsbarn i bakgrunden.

Schweinsbraten

 Knödel

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>