© 2009 Linda FKK

Sommar och sol – och dags för nakenbad!

Solen strålar, inte ett moln så långt himlen sträcker. I resten av landet lider man av spöregn och elaka åskmoln, men över Bayern skiner solen i dag. Alla är glada, men mest glada är nog nudisterna i Englischer Garten. En tysk park skiljer sig ju från svenska parker på det sätt att folk här gärna njuter av solen som Gud skapade dem. Att vara naken här är helt ok. Vi svenskar är extremt pryda i jämförelse så tänk er hur de stackars amerikanerna lider när de kommer hit för att uppleva lite äkta europeisk kultur. Och att vara naken är kultur i sig här – Freikörperkultur (FKK).

FKKBegreppet FKK finns egentligen bara i Tyskland och ingenstans har väl nakenhet i kombination med naturlism hyllats så varmt. Man sportar, äter, vandrar och badar naken.  Ett flygbolag försökte för något år sedan till och med att ordna charterresor där man sitter naken i flygplanet. Den första FKK-stranden öppnades 1920 på ön Sylt.

Englischer Garten här i München är faktiskt en pionjär på FKK-området. I början på 80-talet försökte polisen köra bort nakenbadarna vid Eisbach. Detta misslyckades och sedan dess är två stora områden i parken officiellt FKK-områden. Englischer Garten blev det första öppna nakenbadområdet i en stad.

Speciellt i Östtyskland är nakenbad populärt. Västtyskarna är fortfarande något reserverade (inte jämfört med Sverige förstås). I det forna DDR blev FKK enormt populärt i slutet på 50-talet. Fastän staten i början motsatte sig nakenbadet menade folket att det minsann är en privat angelägenhet vad man väljer att ha på sig och inte. Kanske var FKK ett sätt för människorna att känna sig fria gentemot en hård regim … i huvudsak trivdes folk nakna. 1982 fanns det 40 officiella FKK-stränder i Östtyskland, 1988 hela 60.

FKK

När muren föll 1989 insåg plötsligt de östtyska nakenbadarna att de nya landsmännen i väster inte alls var lika fria vad gäller kropp och natur. På samma sätt upptäckte västtyskarna att det knappt gick att hitta en textilstrand i öster. Nu har allt harmoniserats och FKK och textilstränder ligger ordnat sida vid sida.

För en svensk är Västtyskland också väldigt naket. När jag paddlade nerför Isar, från Wolfsratshausen in till München förra året, upptäckte jag att hela Isar är full med nakenbadare. Själv har jag bara vågat slänga tygerna på nakenstranden på Ibiza (där jag inte känner någon förstås). Härligt måste jag medge, men jag måste erkänna hur extremt oproffsig jag är när det gäller att vara naken och naturlig. JAG MÅSTE TITTA!!! Det spelar ingen roll hur många nudister som intalar mig att man inte lägger märke till varandras nakenhet. Jag gör det och jag står för det.

Foto ©
Titelbild:  Julia Rotter
Bild 2:  Kristin Charlotte Schmeding
Bild 3: Marco Barnebeck
www.pixelio.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>