© 2009 Linda AAAAAAAA_StubaierGletscher

När död blir PR: Ministerpresident för oetisk valkamp i Thüringen

Året började med en tyvärr inte alltför ovanlig olycka i Alperna: I Österrike dog en 41-årig kvinna i skidbacken efter en våldsam krock med en annan skidåkare.

Tragiskt. Men händelsen fick publicitet av en annan anledning: Skidåkaren, som överlevde trots allvarliga skador, var det tyska bundeslandet Thüringens ministerpresident Dieter Althaus. Det hela tog en rätt ful snurr redan i våras. Det spekulerades om att CDU-politikern förmodligen betett sig fel i spåret, struntat i skyltarna och därmed orsakat olyckan som kostade den slovakiska fyrbarnsmammans liv. Men Althaus vaknade upp ur sin koma och ”mindes ingenting”. Typiskt kan man tycka, men nåväl … 

 Österrikiska myndigheter inledde en utredning av fallet och skuldfrågan, en process som kritiserades i medierna. Redan i mars var rättegången mot Althaus klar, bara en dag efter åtal för ”fahrlässige Tötung” (vållande till annans död). Althaus ansågs bära skuld i olyckan och dömdes till 33 300 euro i böter och 5 000 euro för sveda och värk. Knappt någon journalist hann dit, allt hanterades i högsta tempo. Den 50-årige politikern återvände till Thüringen och jobbet som ministerpresident. Locket på.

Nu stundar val i Tyskland. Ett efter ett förbereder sig bundesländerna för Landtagswahlkampf. Och valkamp får tydligen föras med vilka medel som helst. I Thüringen har oppositionen lovat att inte tematisera Althaus skidolycka i den politiska pajkastningen. Självklart. Man måste skilja på privatliv och politik. Elller? Althaus själv tycks ha missat den biten.

Althaus har nämligen inlett en extremt personlig PR-kampanj: Bild Zeitung får fota honom vid sin nyss bortgångne fars grav, i pressen berättar han vitt och brett om hur skidolyckan fått honom att ”förälska sig på nytt i sin fru”, han har blivit en ”känsligare man” efter händelsen och han tvekar inte att berätta om hur ofta han ber för offret och hennes familj.

Süddeutsche publicerade i dag en artikel om Althaus sätt att utnyttja den fruktansvärda olyckan för sin egen personliga valkamp. Man slår fast att hans strategi bryter mot viktiga regler i en demokrati. ”Politik degraderas till personality show i brist på politiska sakfrågor” skriver tidningen.

Så rätt, så rätt.

Foto: Timo Peitsch

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>