© 2009 Linda MohrimHemd_klein

Österrike: glass spär på diskussionen om det rasistiska samhället

Radiokanalen fm4 publicerade nyligen en mycket intressant artikel som frågar sig om det är ok att ett företag i Österrike gör reklam baserat på rasistiska stereotyper. Läs hela artikeln på tyska här.

När jag var liten rullade man ”negerbollar” på löpande band. Först lite senare, i de mer upplysta tonåren, insåg man att det var mer politiskt korrekt att kalla bakverket chokladboll. Den äldre generationen menar kanske att det inte är elakt menat, det där med neger. Förr i tiden sade man helt enkelt så. Frågan är dock om den förklaringen håller. I Österrike pågår en diskussion som rört upp starka känslor. 

En glasstillverkare har skapat en ny sort med smaken ”Mohr im Hemd”, vilket är så mycket som en traditionell chokladpudding i Österrike. Problemet är att Mohr är ett gammalt, medeltida ord för färgad person. Att beteckna någon en Mohr i dag är ordentligt rasistiskt. Mohr im Hemd betyder rätt och slätt ”neger i skjorta”.

Glasstillverkaren Eskimo menar att Mohr im Hemd för österrikarna helt enkelt betyder chokladpudding, att det är ett namn på en rätt och inget mer. Ungefär som våra negerbollar. Motståndarna till den nya glassen ser det hela annorlunda. 

Österrike har sina problem med högerextrema tendenser. För inte så länge sedan kunde man köpa nötchoklad som hette ”N*brot“ eller ölen „N*bier“. Efter massiva protester avskaffades denna beteckning.

Den färgade communityn i Österrike rasar. Man ser med glädje att många restauranger döper om efterrätten på menyn, men nu ska man behöva se ”Mohr im Hemd” ute på stan, på reklamplakat. Eskimo försvarar sig med att man även har Tiramisu och Apfelstrudel i smakprogrammet. En förklaring som inte riktigt håller …

Cementerad rasism finns överallt – i negerbollar eller Mohr im Hemd. Man tänker inte längre på den verkliga betydelsen, men ibland är något till synes så harmlöst som en glass ett slag i ansiktet på dem som kämpat länge för att rasismen i samhället ska försvinna. Det räcker inte att komma med förklaringar om hur traditionella vissa uttryck är. Att komma bort från rasism innebär väl också att sluta blåsa luft i gamla synsätt?

Frågan har nu landat hos Österrikes reklamråd.

Foto: © Frank Schindler/ www.pixelio.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>