© 2009 Linda DSC02171_klein

Det här med fika!

Nu har jag varit i Sverige sedan i tisdags och mitt blod har redan nått en koffeinnivå som påminner om tiden då jag skrev D-uppsats. Jag dricker nästan aldrig kaffe i vanliga fall och i Tyskland existerar inte det heliga fikat. Så här skriver tyska Wikipedia (min översättning):

Kafferaster hör till vardagen i Sverige. På många firmor har man fika, kafferast, både på för- och eftermiddagen … vänner och bekanta träffar man inte nödvändigtvis på kvällen, på någon pub. Mer vanligt är en fika på lördag eller söndag eftermiddag.

Vilken reko bild vi svenskar ger. Och vad är väl en öl eller ett glas rött i en stimmig bar när man kan sitta vid köksbordet med en kaffetermos och en låda havreflarn? Jag gillar det skarpt! Fikat är för mig så otroligt svenskt och mysigt. Så jag har fikat non-stop i två dagar nu.

Ta bara pappas födelsedag i går. Då kom min moster med ett berg av spännande kakor – hallongrottor, brysselkex, chokladsnittar och annat smask. Ett färgglatt förspel till prinsesstårtan. Hos mormor och morfar är fikabröd superstandard hur oväntat besöket än är. Och jag fikar tills jag nästan spricker, har inga gränser. Tyska kakor smakar för lite för att kunna tillfredsställa min kräsna tunga. För lite socker helt enkelt. Därför är mina sverigeresor alltid orgier i sötsaker.

Mitt enda problem är som sagt kaffet. Åtta muggar i går, fem i dag. Ska vara här i två veckor. Kanske jag ska passa på att ta en steppkurs när jag är ändå är så här uppe i varv! ;)

2 Comments

  1. Posted september 7, 2009 at 17:51 | #

    Skönt att det finns andra beskrivningar av oss svenskar än vad man brukar få höra i alla fall!

  2. Linda
    Posted september 7, 2009 at 17:52 | #

    Hehe … det har du rätt i.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>