© 2009 Linda SS_Josef_Kriegl_klein

Slut på SS-romantik i Österrike?

För över 60 år sedan tog andra världskriget slut. Europa låg i ruiner, i Berlins innerstad sitter kulorna än i dag i husfasaderna. Runt om i världen finns mängder av människor som fortfarande försöker läka sina sår. Tysk TV går på högvarv med aldrig sinande dokumentärer om nazismens ondska. För många har den s.k. Ulrichsbergträffen i Österrike varit en skamfläck i Europas bearbetning av andra världskriget. Med stöd av den österrikiska armén, Bundesheer, har krigsveteraner år efter år återvänt till berget utanför staden Klagenfurt för att minnas sina i världskrigen fallna kamrater. Att mängder av nynazister, SS-veteraner och andra högerextrema deltagit i firandet är något politikerna i alla år blundat för. Tills nu.

Gruppen Ulrichsberggemeinschaft grundades efter andra världskriget i bundeslandet Kärnten i Österrike. Sedan slutet på 50-talet organiserar man träffen ”Ulrichsbergtreffen” för krigsveteraner och anhöriga. Många lokalpolitiker är medlemmar och gruppen får finansiellt stöd av bundeslandet. Runt 2 500 deltagare brukar dyka upp. Grundtanken påstås vara ”mot krig, för fred”.

Många är också de åldrande veteranerna som helt enkelt vill minnas vännerna som dog i de leriga skyttegravarna. Men lika många är de högerextrema ungdomarna iklädda stövlar och svarta jackor. Bland de mer kända deltagarna genom åren kan nämnas Jörg Haider och Gudrun Burwitz (dotter till Heinrich Himmler). Gruppen Kameradschaft IV, som består av f.d. medlemmar i Waffen-SS och har som mål att uppföra SS igen, är också med uppe på berget. Gruppen organiserar till och med en inofficiell träff för SS-veteraner och nynazister kvällen innan Ulrichsberg. På Ulrichsberg finns också en minnestavla från Kameradschaft IV med SS-mottot ”Des Soldaten Ehre ist seine Treue” (övers:”soldatens ära är han trohet).

Kameradeschaft IV lägger en krans på Ulrichsberg.

SS_Josef_Kriegl_klein

Foto: © Josef Kriegl

I år firar träffen på Ulrichsberg 50 år. Den var planerad för den 20 september, men ställdes nyligen in. Anledningen är att Österrikes försvarsminister Norbert Darabos avsagt all inblandning av Bundesheer. Och med arméns hjälp står och faller organisationen av bergsträffen. Bundesheer har nämligen i alla år skött om logistiken, ordnat shuttle-bussar upp till toppen, kört upp musiker och material, ställt vakter och skyddat deltagarna från demonstranter. Man har även lagt blommor vid minneskorset på berget. Demonstranterna har skrikit sig hesa mot arméns stöd för träffen.

Beslutet fattades efter medierapporter om att Wolf Dieter Ressenig, chef för Ulrichsberg, sålt SS-medaljer på Internet. För Darabos var detta droppen och det officiella Österrike har därmed helt dragit sig ur den starkt kritiserade träffen. Kritiker säger att detta sker alldeles för sent. Sedan fem år tillbaka har initiativet Aktionskreis gegen den Kärnter Konsens kämpat för ett förbud mot träffen och organiserat demonstrationer.

Demonstration mot arméns inblandning i Ulrichsbergträffen

Demo_klein

Foto: © www.u-berg.at

Det är ingen slump att nazistträffar av det här slaget sker just i Kärnten. Regionen är känd som ett av Europas brunaste hörn. Det kan den slovenska minoriteten skriva under på. I Kärnten förvägras den slovenska minoriteten än i dag tvåspråkiga vägskyltar. Det är fult att tala slovenska och minnesmärkena efter de slovenska partisanerna som kämpade mot nazisterna göms undan på privata kyrkogårdar.

En av av få tvåspråkiga skyltar i Kärnten

Schield_Benjamin-Hell_pixelio

Foto: © Benjamin Hell/ www.pixelio.de

Min planerade studieresa till Kärnten har fortfarande inte blivit av, men jag kommer att skriva mer om slovenernas historia i Österrike här på bloggen framöver.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>