© 2009 Linda hartzIV_klein

Berlin: ”fattigt, men sexigt”

Berlins borgmästare Klaus Wowereit sade en gång att Berlin förblir ”fattig, men sexig”. Med det hade han rätt. En ny studie visar att 18,6 procent av huvudstadens invånare lever på ”Hartz IV”, Tysklands mycket låga ”a-kassa 2″ som man degraderas till efter ett års arbetslöshet. Berlin har alltså flest fattiga i hela landet. I Bayern är andelen invånare med Hartz IV endast 4,2 procent.

Det är i alla fall skönt att läsa att antalet personer med Hartz IV sjunker något. I maj var sammanlagt 4,9 miljoner tyskar i åldern 15 till 65 år beroende av Hartz IV, 170 800 och 3,3 procent mindre än förra året.

Jag skrev min c-uppsats i statskunskap en gång i tiden om dåvarande bundeskanslern Gerhard Schröders ”Agenda 2010″ som skulle reformera det tyska socialsystemet och arbetsmarknaden, en reform som var bunden till EU:s Lissabon-strategi (som jag senare skrev D-uppsats om). Det tyska socialsystemet är en seg elefant att röra på, men man kan nog säga att politikerna med Agenda 2010 togs det första ordentliga steget. Med Hartz IV lade man i princip ihop a-kassa och socialhjälp och reducerade därmed a-kassan rejält, vilket inte alls var populärt. Men tyvärr nödvändigt.

Foto: © Klaus-Uwe Gerhardt / www.pixelio.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>