© 2009 Linda Wahlraum_klein

Foton från den tyska valkampen

Åh, vad jag skulle vilja rösta. Jag får rösta i Sverige, men inte här där jag bott sedan snart 10 år. Anledningen är att jag inte är tysk medborgare. Suck. I skolan fick man lära sig att rösträtten är något fantastiskt, särskilt för oss kvinnor. Jag tänker på bilderna av sufragetterna i London, kvinnorna som svalt ihjäl sig för att jag i dag ska få delta i politiken.

Nej, jag får då och då något valkort vid frågot som rör det lokala bibliotekets öppettider eller gatustädningen i kvarteret. Men rösta fram någon tysk regering får jag inte. Istället följer jag debatten på avstånd och hoppas att folk väljer klokt. 

Så kommer Merkel att sitta kvar som bundeskanslerin? Eller kommer nuvarande utrikesministern Frank-Walter Steinmeier (SPD) ta över den positionen?  

Tidnigen Spiegel gav fotograferna Maurice Weiss och Stefan Thiel i uppgift att följa Merkel och Steinmeier under året. Resultatet blev en rad foton som känns riktigt fräscha jämfört med de vanliga valbilderna med påklistrade, överdrivet folkliga leenden.

Se själva:

Merkel
Steinmeier

Foto: M. Großmann/ www.pixelio.de

2 Comments

 1. Posted september 22, 2009 at 21:19 | #

  Frustrerande att inte få delta kan jag tänka mig =(
  Men kan du inte både vara tysk och svensk medborgare?Min Teddan är Norsk och Svensk (tror jag ;) ) han har ett norskt och ett svenskt persnr i varjefall hahaha……du ser vilken koll jag har xD
  från schweden

 2. Linda
  Posted september 22, 2009 at 21:26 | #

  Hej min lilla stins! :)
  Här är det så bestämt att man bara kan bli tysk medborgare om man säger ifrån sitt gamla medborgarskap. Och det skulle nog inte kännas riktigt rätt att sluta upp att vara svensk tycker jag.
  Kramis / Linda

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>