© 2009 Linda Bundestag_Nacht_klein

Bundestagswahl 2009: En vinnare och två jätteförlorare

Då var det klart! Merkels CDU bildar regering med liberalerna FDP, partiet som med nästan 15 procent blev den stora vinnaren. Valet förde med sig två jätteförlorare. Den första är CDU:s systerparti CSU här nere i Bayern. Med blotta 42,6 procent upplevde partiet i kväll det sämsta valresultatet sedan 1949 och tvingas hitta en koalitionspartner för första gången sedan 1962. Snacka om debakel för ett parti som haft regeringsmakten i nästan 50 år. Har kanske bajrarna tröttnat på det superkristliga?

Men förloraren nummer ett är SPD. Med näsan före flyger nu socialdemokraterna ur regeringen. Partiet tappade 11 procent, vilket är en katastrof. Spiegel åskådliggör dramat med ett bra exempel: När SPD bildade regering med de Gröna 1998 fick de 20 miljoner röster. I dag lockade de inte ens till sig hälften. Två miljoner av väljarna som valde SPD vid förra valet stannade i dag hemma på sofflocket, en miljon röstade på något annat parti. Soffliggarna utgjordes huvudsakligen av socialdemokrater. En knäpp på näsan för det en gång så starka partiet.

Nya tider väntar! Det ska bli spännande att se hur Merkel och Westerwelle kommer överens.

Foto: © Marco Barnebeck / www.pixelio.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>