© 2009 Linda Oktoberfestattentat_klein

Tankar om Oktoberfest-attentat

Efter att suttit klistrad vid compin sedan jag vet inte när, var det med Skalmans hållning jag på kvällen åkte och träffade Steffi på en Weißbier på det supersöta cafét Frenzys (Fraunhoferstraße 20). Vi diskuterade Bin Ladens hot mot Tyskland en stund. Det florerar falska varnings-mails på nätet, alla känner någon som känner någon som är polis/politiker eller annan insider och ”har hört något”. Folk skrämmer upp varandra. Det förekommer hot mot Oktoberfest varje år. En gång hände det verkligen något. 1980 dödades 13 personer vid ett självmordsattentat (se minnesmonument på bilden) med högerextrem bakgrund, över 200 skadades. Bomben låg i en papperskorg precis vid huvudingången. Den gången kom inga varningar.

Läste i går i tidningen att 50% av alla Münchenbor kommer att gå på Wiesn utan att vara rädda. Jag är en av dem. Jag är helt säker på att många av e-mailen som skickas runt, många av ryktena och mycket av rädslan har sitt ursprung i islam-fientlig politik och rasism. Hot-videon finns där, men budskapet späds på. Alla har någon exklusiv information från någon mystisk källa och varnar sin närmsta krets. Det ryktas om att medborgarna inte får veta något för att Oktoberfest drar in så mycket pengar, man skulle förlora för mycket om festen stängdes.  

Helt allvarligt: Tror ni att regeringen här i Bayern skulle tillåta flera hundra människor att dö bara för att få in de där sköna extrakulorna som Oktoberfest innebär? Vilken skandal skulle inte det vara om det uppdagas att man suttit på information? Hur samhällskritisk jag än brukar vara, kan jag inte tro att politikerna och polisen skulle handla så grymt.

Jag tycker förstås att det är hemskt att Europa hotas på det här sättet av Bin Laden. Men jag tycker många andra saker också är hemska, t.ex. Bundeswehrs beteende i Afghanistan, läs tidigare blogg-inlägg här. Undrar om den dagen någonsin kommer, då alla människor i världen lever i fred sida vid sida. Förmodligen inte. Sabla mänsklighet!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>