© 2009 Linda Ersatzfoto

De fallna idolerna slår tillbaka

Äntligen kommer en bok som tar upp sanningar och bakom-kameran-iakttagelser om en av de mest långlivade TV-spektaklen i Tyskland. ”Sex, Drugs & Castingshows” heter den och avslöjar det som egentligen inte är någon överraskning.

För några år sedan när jag var hemma i Sverige var det någon som berättade att de sett Darin på Gränby köpcentrum i Uppsala.

”Vem då?” frågade jag dumt. Jag hade ju helt missat Idol-hysterin hemma i Sverige. ”Vem tusan är Darin?”

Han var en sådan där producerad idol, en kändis som någon planerat skulle bli kändis. Ja, ni vet. Som jag förstått det blev det ändå lite kändis av den där Darin. Vilken tur för honom. Här i Tyskland kan jag ge massor av exempel på liknande historier som bara slutat i pannkaka. Här kryllar det nämligen av Idol-liknande program -- nöjesmaskiner styrda av tittarsiffror. Format som massproducerar stjärnor för den tyska musikmarknaden, stjärnor som för det mesta falnar och slocknar efter första singeln.

Tyskand har nästan tio gånger så stor befolkning som Sverige, men ändå är marknaden för popmusik mättad. Det finns inte plats för fler popstjärnor. Folk sitter förvisso gärna i TV-soffan och tittar på förnedring av talanger och icke-talanger som lördagsnöje, tonåringarna köper första skivan. Men sedan är det slut på ståhejet. Nästa säsong av nästa talangjakt knäpps på. Den gamla Modern Talking-hjälten Dieter Bohlen är ännu mer elak där han sitter och jäser i juryn.

Så här har det hållit på nu -- i flera år. Stjärnorna har kommit och gått på löpande band. ”Sex, Drugs & Castingshows” tar upp livet som produkt i en popstjärneindustri. Författarna bakom boken är Martin Kesici, 2003 års vinnare av Star Search, och Markus Grimm, en av gruppmedlemmarna i Nu Pagadi som vann 2004 års Pop Stars. Båda menar att boken skrevs i terapisyfte, för att bearbeta depressionerna efter att Universal sagt upp skivkontrakten, efter att få från att vara nummer ett till ingenting alls.

Upp som en sol och ner som en kladdig pannkaka. Fast visst får man skylla sig själv som försöker hitta lyckan på den här vägen och gör sig själv till en slit-och-släng-produkt.

Här grabbarnas hits som ”stjärnor”

Martin Kesici med Angel of Berlin

Nu Pagadi med Poison

One Trackback

  1. [...] Dieser Eintrag wurde auf Twitter von Linda Karlsson Eldh erwähnt. Linda Karlsson Eldh sagte: De fallna idolerna slår tillbaka (http://cli.gs/XeXU1) #Lägg_till_ny_etikett [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>