© 2009 Linda ECSNI

Robert Wells och Jakob Samuel i München för de allra minsta små

Det var en stark upplevelse att under gårdagen få träffa Robert Wells och Jakob Samuel och höra mer om deras engagemang för de allra minsta nyfödda.

Sina späckade scheman till trots var de svenska musikerna på blixtvisit i München för att visa sitt stöd för organisationen EFCNI:s (European foundation for the care of newborn infants). Sällan har en presskonferens sett så många glänsande ögon. Med Wells på piano och The Poodles-sångaren Samuel vid mikrofonen presenterades för första gången deras sång ”Sing me another song”, tillägnad alla de barn som föds för tidigt runt om i världen och de föräldrar som i flera dygn i sträck vakar vid kuvöser.

Runt 10 procent av alla barn i världen föds för tidigt och kommer till en s.k. neonatalavdelning. Mellan en och två procent kommer till världen före den 32:e veckan, dvs. två månader för tidigt. Det är de barnen vars vikt ofta jämförs med smörpaket, de som tvingas tillbringa sin första tid klädda i slangar. Och utvecklingen ser inte bra ut. Enligt Silke Mader, ordförande för EFCNI, är den största orsaken till för tidigt födda barn infektioner, men även faktorer som ålder spelar in. Ju äldre mamman är desto större är risken för komplikationer av det här slaget. Mader påpekar att, till skillnad mot vad många tror, endast fyra procent beror på alkoholmissbruk under graviditeten.

Organisationer som EFCNI och svenska Tummeliten (där Robert Wells också är fadder) kämpar för att säkerställa bästa möjliga vård till den här gruppen av barn. Många mindre sjukhus saknar erfarenhet och har t.ex. inte resurser att vårda de allra minsta barnen (främst de som väger under 1 500 gram), andra måste helt enkelt skicka barnen vidare på grund av platsbrist. Detta var fallet när Robert Wells son Teddy föddes. På min fråga om hur det kändes beskriver han känslor som rädsla, chock och ilska.

babyInte bara födelsen innebär svårigheter. Ytterligare problem uppstår i den uppföljande vården av de för tidigt födda barnen. Risken för neurologiska störningar som synsvårigheter, problem med maten och dyspraxi är stora, men enligt EFCNI uppmärksammas inte problemen tillräckligt.

Med hjälp av Robert Wells, Jakob Samuel och också den tyske TV-kocken Stefan Marquard vill man nu ta i med hårdhandskarna för en bättre utbildad och informerad personal på sjukhusen, modernare utrusning, mer forskning på området och stöd till både barn och föräldrar.

Den 17 november i år firas därför för första gången någonsin ”Prematurity Awareness Day” i Europa, Nordamerika och Australien. För EFCNI har datumet en speciell betydelse: För tre år sedan förlorade organisationens grundare Jürgen Popp sina trillingar på just den dagen, som följd av en för tidig födsel.

Dagen firas med en stor gala här i München, den 12 november.

Foton: EFCNI

3 Comments

 1. Marina
  Posted oktober 7, 2009 at 14:26 | #

  Bra jobbat, man blir stolt!

 2. Posted oktober 7, 2009 at 18:12 | #

  Det värmde i hjärtat att få läsa om denna händelse. Jag är en stor fan av Jakob och hans band The Poodles. Robban kommer inte så långt efter…
  Härligt att de båda ställer upp för en sån här behjärtansfull sak.
  /Lena

 3. Linda
  Posted oktober 9, 2009 at 00:49 | #

  Jag tycker också att det är väldigt fint av grabbarna att ställa upp för barnen som är som allra mest beroende av rätt hjälp. Vi får hålla tummarna att det blir en stor uppslutning på galan här i München i november.
  Kram / Linda

One Trackback

 1. [...] jag skrivit om tidigare firar organisationer för prematura barn världen över en „Prematurity Awareness Day“ den 17 [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>