© 2009 Linda Jungs_klein

Tyskland till Fotbolls-VM 2010

DFB-elvans Klose tjongade in bollen och gjorde 1-0 mot Ryssland i går. Nu är vi med i fotbolls-VM i Sydafrika! För många här nere går tankarna tillbaka till kanonåret 2006, då Tyskland stod som värd för världsmästerskapet och spelade till sig brons. Det var ett galet år: den svart-guld-röda fanan prydde åtminstone ett par fönster i varje hus och samtliga bilar, varenda biergarten, pub och bar visade matcherna på storfilm för de som inte hade biljetter eller inte orkade med folkmassorna på public viewing-ställena. Vid midsommarmatchen Tyskland-Sverige satt jag som sverigeexpert och pratade i lokalradio.

Studier har visat att tyskarna förändrade sig i sitt förhållningssätt till sin eget ursprung under fotbolls-VM 2006. En ny typ av tysk patriotism uppstod, det var t.ex. ok att vara stolt över sin flagga – något som tyskarna sedan andra världskriget inte vågat vara. Enligt undersökningar från universitetet i Marburg har den tyska nationalismen stigit i direkt sammanhang med fotbollssommaren 2006. Även andra länder blev positivt överraskade av tyskarnas varma välkomnande. Särskilt engelsmännen, som ofta bara förknippar Tyskland i samband med Hitler och andra världskriget. Anmälningarna till Goethe-institutets tyskkurser rekordökade i England under sommaren 2006.

Jag blir nästan lite tårögd av sentimentalitet. Fy fasen vad roligt vi hade för tre år sedan! Ni som minns känslan vid Sveriges rekord-VM i USA 1994 vet vad jag menar. Tänk er den upplevelsen, men på hemmaplan. Allt händer i ditt land, i din stad.

Tyskland är helt enkelt fotbollslandet nummer ett!

Jungs_klein

 Leopold_klein

Wotan_klein

klaus_klein

bad_klein

2 Comments

 1. Göran på Nafs
  Posted oktober 14, 2009 at 09:15 | #

  Hej Linda!

  ”Tänk er upplevelsen men på hemmaplan”, säger du. Och jag tänker på att jag har varit med om det. Jag var 16 1958 och Sverige gick till final där Brasilien tog sitt första vm-guld och Plelé slog igenom. Vi hade Gren, Nacka, Liedholm, Kurre … Se där en liten fördel med att ha några år på nacken!

  En jättefinblogg har du!

  Göran

 2. Linda
  Posted oktober 14, 2009 at 19:08 | #

  Hej Göran! Vad roligt att du har hittat hit och gillar bloggen. Nacka och Gren? Inte illa, vilken upplevelse det måste ha varit. Det är förstås en annan liga legender än Brolin och Andersson. Nu är det jag som är avis! :)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>