© 2009 Linda IMG_6725

Här i München: Sveriges största dansutbildning utanför Sverige

Som svensk utomlands behöver man aldrig vara rädd att känna sig ensam. Vi svenskar har nämligen en märklig förmåga att finnas och synas överallt. När man tänker på personer som Jessica Iwanson blir man förstås en extra stolt lokalpatriot. Iwanson leder nämligen Sveriges största dansutbildning utanför Sverige: Iwanson International School of Contemporary Dance Munich här i München.

jessica06På skolan finner runt 100 nya elever om året sin yrkesutbildning i modern dans. En tredjedel av eleverna kommer från Sverige och Danmark. Det är ingen lätt utbildning att ta sig igenom: dagligen tränar man klassisk balett, flera olika stilar av modernt samt jazz. Utöver detta ges klasser i yoga, hip-hop, improvisation och mycket mycket mer.

”Die Iwanson”, som Jessica Iwanson kallas här i stan, grundade skolan 1974 och driver den i dag med sin man Stefan Sixt. 2001 fick hon priset ”München leuchtet” för sitt livsverk.

Dans har för mig alltid varit en av de vackraste uttrycksformerna. Jag är inte speciellt bra på det, men varför sörja när man kan njuta av andras dans? Här några fantastiska foton från några av eleverna som tagit examen i år på Iwansons (jag har valt ut några med skandinaviskt klingande namn) ;)

IMG_6156

IMG_6188

IMG_6253

IMG_6710

IMG_6725

IMG_7815

IMG_8213

IMG_8219

Uppifrån: Emilie Fehrn, Amanda Billberg, Emma Skyllbäck, Emmy Flander, Amanda Eriksen, Ida Morin, Madelene Leopoldson, Maria Härenstam

Foto: copyright www.iwanson.de (foton av dansarna: Oskar Henn)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>