© 2009 Linda Kamera_klein

Gated Communities – Tyskland bygger nya murar

Ibland kommer dagar då man önskar att man inte hade läst nyheterna. I dag känner jag exakt så. Spiegel skriver i dag om att fenomenet Gated Communities är på inmarsch i Tyskland. Orter för de förmögna, präglade av högsta säkerhet och tjocka murar.

Tysklands första Gated Community, orten Arkadien, befinner sig i Potsdam. Potsdam var efter Versailles den andra staden som av Unesco förklarades som världskulturarv. Fem år senare hotade organisationen att stryka staden från listan på grund av just bygget av Arkadien, 210 lägenheter på 28 000 kvadratmeter. Bostadsområdet är omgivet av ett järnstängsel med övervakningskameror och rörelsedetektorer. Skulle någon klättra över stängslet larmas automatiskt polisen. Insläppt på området kommer man bara om någon av invånarna anmält besöket hos portvakten.

Gated Communities är ett fenomen som präglar länder med stora sociala skillnader – de rika skyddar sig från de fattiga. Sedan över 30 år lever i USA 12 miljoner människor i dessa verklighetsbubblor. Nu är det tydligen dags för Europas rika att avskärma sig. Samtliga av Arkadiens lägenheter är sålda, endast lyxvillan i centrum för 5,8 miljoner Euro är ännu till salu. I Leipzig byggs landets andra Gated Community, Central Park Residence.

Arkadien-invånarna och deras byggherrar argumenterar för skydd mot kriminalitet. Vänsterscenen demonstrerar mot gentrifiering.

Inbrotten i Tyskland har gått ner med en tredjedel de senaste 10 åren. Ändå känner de rika att de måsta avgränsa sig från resten av befolkningen. En utveckling som ger en riktigt dålig eftersmak.

Foto: © Thomas Max Müller/ pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>