© 2009 Linda Spritze

Tyska vaccineringen mot svininfluensan har startat – litet intresse hittills

I Tyskland, liksom i Sverige, är man på väg att genomföra den mest omfattande vaccineringen i landets historia. Ändå är väntrummen tomma på klinikerna. Bl.a. Welt skriver i dag att rädslan för svinfluensan inte är tillräckligt stor. Däremot är man riktigt skeptiskt mot vaccinet.

Jag möter ständigt båda sidorna. Uppe från Sverige kommer ramaskrin och argument som att man är ”osolidarisk” om man inte vaccinerar sig och att vi står inför en ny spanska sjukan, en dödlig superinfluensa som kommer att slå ut miljoners miljoner människor. I Tyskland ställer man sig mer kritisk. De flesta av mina bekanta här nere har valt att inte vaccinera sig.

Under gårdagen träffade jag exempelvis ett par med en liten bäbis. De menade att de absolut inte tänker vaccinera den lilla. Inte sig själva heller för den delen. Ändå reser de väldigt mycket. ”Vaccinet känns inte säkert“, var svaret. Det hör man från många. Även läkare ställer sig skeptiska mot vaccinet och dess biverkningar.

EU-kommissionen uppskattar att var tredje européer kan komma att smittas av svinfluensan. När de första vaccineringarna drog igång i Tyskland häromdagen var det trots detta lugt runt om på sjukhusen. I Frankfurt, Wiesbaden och Kassel kom ytterst få vaccineringsvilliga kandidater. I München börjar vaccineringen i november och i Berlin finns det bara ett enda apotek som överhuvudtaget fått något vaccin. Dessutom bråkar läkare och senat i huvudstaden om hur mycket sprutan ska få kosta.

I Tyskland har hittills 25 258 personer infekterats med viruset. Tre dödsfall har registrerats hittills.

Foto: © Tommy S/pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>