© 2009 Linda Allianzarena_klein

Münchens fotbollskrig

Brukar ni fundera över att det finns personer det alltid går bra för. Det spelar ingen roll hur illa de beter sig, de vinner ändå pengar, får bra jobb och vackra barn. Så där så att man bara vill spy åt det.

Just nu känner jag lite av den känslan inför fotbollslaget FC Bayern. Det spelar ingen roll hur fula spelarna är (läs Bastian Schweinsteiger), de blir ändå tillsammans med modeller. Det spelar ingen roll att de egentligen bara skulle äga hälften av den flådiga VM-arenan Allian Arena i München, de fick hela eftersom stans andra lag TSV 1860 höll på att gå i konkurs och tvingades sälja sin andel.

Om man bor i München vet man en sak: Lantisarna runt om i Bayern hejar på FC Bayern och stadsborna håller på stadslaget TSV 1860 (”die Löwen”). Rött och blått. Det senaste derbyt spelades för två år sedan. FC Bayern vann i förlängningen.

De röda har är det välbärgade och framgångsrika Champions League-laget. De blå lejonen kämpar man för att vara kvar i division två och har i många år spelat på stans kära Grünwalder Stadion i det lite kantstötta arbetarområdet Giesing. Man har stora problem med ekonomin.

Man kämpar även mot sin påtvingade partner – FC Bayern. TSV 1860 tvingades år 2006 att sälja sin andel till Bayern München för elva miljoner euro. Sedan dess är det mindre laget hyrgäst och det stora hyresvärd. Något som varken lejonen eller deras fans är speciellt förtjust i. Gång på gång blossar diskussioner om en flytt från allianz-arenan upp. Men den gamla stadion i Giesing måste rustas och för detta finns det inga pengar. Och borgmästaren skakar på huvudet.

En historia efter klassiskt mönster – Allianz-arenan gjorde det rika FC Bayern ännu rikare och det fattiga TSV 1860 ännu fattigare. FC Bayern hävdar att man räddade sin konkurrent, TSV 1860 säger att man utnyttjade situationen att köpa andelarna för en spottstyver. Dessutom har man svårt att betala för sig på den nya arenan. I dagarna dras lejonens ledning inför rätta på grund av uteblivna catering-kostnader. Sedan juli har laget betalat för den catering som verkligen konsumerats istället för de två miljoner om året som avtalats, en summa som är peanuts för ett lag som FC Bayern, men inte för den lilla hyresgästen med finansiella svårigheter.

Jag har ett blått hjärta och jag lider med mina lejon.

När den nya stadion skulle byggas spelade TSV 1860 i division ett, man hade dessutom en enorm politisk press på sig att delta i bygget av Allianz-arenan. Utan den hade inte fotbolls-vm 2006 kommit till München. I dag lirar man i en lägre division och är bunden att betala 40 miljoner euro för catering fram till 2025. En summa man säger sig inte klara av, istället för man över så mycket man anser räcker. För FC Bayern räcker det inte.

Foto: © thinkpink/ pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>