© 2009 Linda PRoesler-klein

Philipp Rösler: tyska regeringens nya stjärna

Det är ju numera de konservativa som styr Tyskland tillsammans med liberalerna. Det är förstås alldeles för tidigt att ge något utlåtande vad gäller regeringsarbetet. De olika ministrarna har ju precis intagit sina nya arbetsplatser.

Två historiska ministrar finns med i båten: Utrikesminister Guido Westerwelle är den första tyska homosexuella utrikesministern. Philipp Rösler är den första tyska ministern överhuvudtaget som fötts utanför Europa.

WesterwelleWesterwelle har stött på en hel del skeptis vad gäller hans kunskaper i engelska. Vid flera tillfällen har han undvikit att svara på engelska, i vissa fall rent av vägrat, som på den här presskonferensen. En BBC-reporter försöker förgäves att få ett svar på engelska. Westerwelle står på sig: ”Vi befinner oss i Tyskland”. Engelska svar kommer inte på fråga. Många har därför varit misstrogna till att sätta honom på posten som utrikesminister. Själv hävdar han att han inte alls har några problem att kommunicera på världsspråket. Det återstå dock att se.

PRoesler-kleinEn av de större överraskningarna i ministerkabinetten är hälsoministern Philipp Rösler, en blott 36-årig läkare  som gjort blixtkarriär i politiken. Han är finansminster och biträdande ministerpresident i Niedersachsen. Han är känd för sin uttrycksförmåga, goda självförtroende och sina flinka tal. Han är också den yngsta ministern i bundesregeringen.

Inte minst har Rösler ett mycket sympatiskt privatliv. Han är pappa till två små tvillingsdöttrar, är adopterad från Vietnam och nämner sin adoptivfar som sin största förebild. Rösler ser också sitt nya jobb som ett bevis för att Tyskland är ett öppet och tolerant land. 

Det ska bli otroligt spännande att se vad Rösler tänker hitta på på välfärdsområdet.

Foto Guido Westerwelle: © Dirk Vorderstraße
Foto: Philipp Rösler: © Fdp nds

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>