© 2009 Linda Hasselhoff_klein

David Hasselhoff och det tyska enandet

Man hör det överallt: ”20 Jahre Mauerfall”. I morgon är det 20 år sedan den förhatliga muren föll och Öst- och Västtyskland återförenades och blev ett land. Det är en stor dag för hela landet. Förbundeskansler Angela Merkel har bl.a. sagt att ”den 9 november 1989 är den lycligaste dagen i den senare tyska historien” och att ”den här dagen har förändrat många människors liv -- också mitt.” 

Showdown för firandet är förstås Berlin. För Berlins borgmästare Klaus Wowereit är den tyska huvudstaden första instans för alla som vill leva ”frihetens dröm”. Och en sak har han rätt i: ”Ingenstans är historien som märkbar och så levande som här”.  

På plats i morgon är Merkel och bundespresidenten Horst Köhler, statscheferna i samtliga EU-länder samt Rysslands preisent Dmitri Medwedew. USA:s utrikesminsiter Hilary Clinton anlände i dag i Berlin. Gorbatjov likaså.

Men en person känner sig glömd i det enorma firandet, en person som själv tycker att han var med och bidrog till murens fall den där gången för två decennier sedan. Jag pratar förstås om David Hasselhoff.

I Sverige är David Hasselhoff den där lockhåriga mannen i Knight Rider och Baywatch. I Tyskland är han gud. I inget annat land är hans musik eller hans TV-serier så populära. Han prydde under hela 1990-talet omslaget på ungdomstidningen Bravo (tysk motsvarighet till Okej) med jämna mellanrum. Det fanns t.o.m Hasselhoff-gympapjuck. I Ben Stillers film Dodgeball dyker Hasselhoff upp som coach för det tyska landslaget i spökboll.

Nu är det så att the Hoff är djupt övertygad om att han med sin musik var droppen som fick muren att äntligen falla. Han syftar på sin hit ”Looking for freedom”. På nyårsafton 1989 stod David Hasselhoff på den fallna muren och sjöng om frihet framför tiotusentals euforiska tyskar. Låten fick raketfart på de tyska hitlistorna, vilket överygade den något naive musikern att hans musik störtade muren. Han kan inte förstå varför det inte hänger någon bild av honom på Checkpoint Charlie i Berlin. I år kontaktade han senaten i Berlin med ett erbjudande om att uppträda under firandet i morgon, men där fick han kalla handen. Som tröst var han med som prisutdelare på den europeiska MTV-galan och passade på att prata om ”die Wende” och sjunga en trudelutt ur ”Looking for Freedom”.

Jag gillar David Hasselhoff (se T-shirt på bilden). 80- och 90-tals-hunken har stora problem med alkohol och börjar bli gammal. Jag hade önskat att han fått sjunga i morgon. Faktum är ju att han toppade chartsen för 20 år sedan och att tyskarna faktiskt ÄLSKAR honom.

David Hasselhoff sjunger i Berlin 1989

 

One Comment

  1. Larry
    Posted november 17, 2009 at 18:16 | #

    Hasselhoff… Så lyckat töntig var han att han hamnat på listor: http://lista.se/listor/tidernas-fanigaste-musikvideos-538/

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>