© 2009 Linda Ersatzfoto

Sexistisk reklam – tysk trend

I svåra tider hårdnar kampen om kunderna. Reklam spelar en allt viktigare roll, uppmärksamhet är allt. Vissa företag går därför över gränser och kritiseras både av kollegor och förbrukare. I Tyskland märks detta tydligt. Ett exempel här är hotellkedjan A&O HOTELS and HOSTELS. I den senaste reklamkampanjen vill man med en stor portion sexism uppmärksamma sina öppettider: ”24 h open” lyder trycket på bikiniunderdelen.

Företaget MTS är inte bättre. ”Miet mich – benutz mich” (hyr mig – utnyttja mig) står det på plakatet med tre halvnakna modeller. Företaget vill härmed hyra ut reklamytor.

Experter kategoriserar reklam av det här slaget som både äcklig och förnedrande. Och även institutionen för reklam, Deutscher Werberat, reagerar. Spiegel skriver i dag att antalet klagomål från allmänheten ökat med 25 procent det första halvåret 2009.

I 39 av de undersökta 147 kampanjerna dömde DW reklamen för att antingen framställa kvinnor som sexobjekt, visa barn tillsammans med alkohol eller att vara våldsförhärligande. Detta är lika många fall som under hela 2008.

Jag har svårt att förstå att det är i den här riktningen europeiska företag vill gå år 2009. Marknadsforksning visar exempelvis att erotikladdad reklam inte får samma uppmärksamhet i dag som för 20 år sedan.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>