© 2009 Linda Karneval_klein

Karneval i svininfluensans tecken

I går, den 11/11, klockan 11:11 gick det officiella startskottet för karnevalsäsongen här i Tyskland. Ordet karneval kommer från latinets ”carne vale”, vilket betyder så mycket som ”farväl kött” och förmodligen syftar på fastan som enligt den kristna traditionen infaller vid den här tiden. I de olika karnevalhögborgarna runt om i Europea präglas denna tid fram till askonsdagen av fest och stoj.

Två av de mest berömda karnevalerna äger rum i Köln och Düsseldorf, där spektaklet firas sedan flera hundra år tillbaka.

Svininfluensan har varit stort på tapeten de senaste dagarna. Experter varnar både för folksmassor och kyssande. Men karnevalen ställs inte in och det kommer inte att utfärdas något officiellt kyssförbud, meddelar de två städernas ledning.

Intresset för karnevalen var under dagen lika stort som vanligt, men flera narrar dök upp med munskydd – något som inte hänt många gånger.

Munskydd är kanske ingen dålig idé. Ulrich van Treeck vid Nordrhein-Westfalens Landesinstitut für Arbeit und Gesundheit (Landsinstitut för hälsa och arbete) säger till tidningen Welt att det behövs två meters avstånd för att inte smittas, något som i karnevalträngseln är så gott som omöjligt. Van Treeck utgår därför att antalet smittade kan komma att öka under karnevaltiden.

Foto: © Peter Ries/ pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>