© 2009 Linda Ersatzfoto

Det är dumt att sjunga fel i Tyskland

Med anledning av 20års-jubileumet av murens fall, delade Tysklands bundespresident Horst Köhler under måndagen ut den hedervärda utmärkelsen Bundesverdienstkreuz till DDR-rättskämpar. Då inträffade en rätt pinsam liten incident.

Den pampiga ceremonin skulle avslutas med Tysklands nationalsång. Musikern Stefan Krawcyk tog ton framme vid mikrofonen. Men aj aj, vad fel det kan gå. Han skrålade nämligen ”Deutschland, Deutschland über alles …”

Denna strof är förvisso inte förbjuden, men den har i princip tabubelagts helt i Tyskland efter andra världskriget. Istället sjunger man enbart den tredje strofen i ”Liedes der Deutschen” av Hoffmann von Fallersleben. Den lyder ”Einigkeit und Recht und Freiheit …”.

Bland personerna man visade sin ära under dagen fanns t.ex. Hubertus Knabe, chef över museet Gedenkstätte Hohenschönhausen, f.d. stasi-fängelse.

Krawcyk stoppades illa kvickt och gjordes uppmärksam på sin tavla. Han fortsatte sedan att sjunga ”korrekt”.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>