© 2009 Linda Ersatzfoto

Tysklands studenter och skolelever storstrejkar

Det stormar om det tyska utbildningssystemet. Sedan förra veckan demonstrerar tiotusentals studenter och skolungdomar i mer än 35 städer för bättre utbildning och lägre studieavgifter. I dagarna har skolor och hörsalar ockuperats och protesterna avtar inte i styrka. Under tisdagen demonstrerade 85 000 personer i München, Berlin, Freiburg och Köln. I går intog 600 studenter den största hörsalen på Leibniz Universität. Den 30 november startar en aktionsvecka i hela landet.

Det här är kraven som ställs:

Avskaffande av det tredelade skolsystemet (se min åsikt om detta här). Barnens sociala bakgrund spelar för stor roll i Tyskland, menar demonstranterna. Barn till icke-akademiker är underrepresenterade vid universiteten.

Bätte förutsättningar. Fler lärare och bort med betygssystemet med s.k. Kopfnoten, betyg i beteende som t.ex. ”social kompetens” och ”samarbete”.

Bort med studieavgifterna. Nyligen infördes studieavgifter i sju tyska bundesländer. Avgiften ligger på runt 500 euro per termin.

Utökade möjligheter till studielån. Glöm CSN för alla. I Tyskland baseras lånet på hur mycket studentens föräldrar tjänar, vilket för de flesta innebär att ett lån inte kommer på fråga. Detta medförproblem för de studenter vars föräldrar ändå inte kan ge tillräckligt mycket stöd.

Bättre omsättning av Bolognareformen. Tyskland är i processen att göra universiteten mer internationella och korta studietiderna. Därför reformerar man bort det gamla systemet med magister och diplom. Många universitet har inte lyckats anpassa sina gamla scheman efter det nya systemet, vilket har inneburit hög belastning på studenterna. Det har i media talats om depressioner och övermänsklig press.

Mer medbestämmande. Studenterna menar att politikerna bestämmer över deras huvuden.

Bättre materiella förhållanden på universiteten. I dag är hörsalarna proppfulla och studieplatser lottas ut.

De första reaktionerna från politikernas sida har infunnit sig. Exempelvis i Niedersachsen lovar politikerna reform av bachelor-programmen. I framtiden ska det t.ex. vara möjligt att ta en bachelor på åtta terminer istället för sex.

Jag tycker det är bra att ungdomarna tar ton när det gäller rätten till god utbildning.

Såväl skola som universitet är hårdare i Tyskland än i Sverige. Studenterna behöver därför i regel längre tid i Tyskland. Systemet bygger på att sortera ut mindre begåvade. Här finns t.ex. inte möjligheten att göra om tentor hur många gånger som helst. Missar man samma tenta tre gånger förlorar man sin plats på studieprogrammet. Det spelar ingen roll hur långt man redan kommit i studierna. Något jag personligen hade väldigt svårt för när jag läste i Tyskland var den otroligt korta tiden man hade på sig att skriva tenta. Mina tentor varade som längst en och en halv timme. På min viktigaste tenta i statistik hade vi exakt en timme. Jag har fått det berättat för mig att detta handlar om att kunna arbeta under tidspress. I Sverige har universiteten en annan filosofi: Tid ska aldrig vara en avgörande faktor.

Jag hoppas att studenterna får igenom sina krav och att de med sina protester pressar Tyskland till att bli mer utbildningsvänligt.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>