© 2009 Linda 43

Den otroliga berättelsen om byn Mödlareuth

I dessa tider, då berlinmuren ständigt tas upp som tema i medierna, vill jag passa på att skriva några rader om den förmodligen dummaste gränsdragningen mellan Öst- och Västtyskland. En berättelse om hur den lilla, sömniga byn Mödlareuth blev turistmålet ”Little Berlin”.

Mödlareuth är en by på ca 50 invånare, som ligger mitt på gränsen mellan de två bundesländerna Bayern och Thüringen. Byn delas av en liten bäck. Sedan 400 år tillbaka tillhörde den ena halvan av Mödlareuth det ena bundeslandet och den andra halvan det andra. Frid och fröjd härskade ändå – tills det blev dags att dela upp Tyskland i öst och väst med murar, taggtråd och betong. Bayern tillhörde nämligen Västtyskland och Thüringen Östtyskland.

I början på 1950-talet kunde byborna bara röra sig mellan byns öst- och västsida med passersedlar. 1952 började den östtyska regimen bygga en riktig mur för att hindra personflykt från öst till väst. Först satte man upp brädor, sedan taggtråd. 1966 skar till slut en av soldater starkt bevakad betongmur rätt igenom byn. På den östra sidan av byn tog soldaterna sin uppgift på största allvar. I väst förvandlades muren till en riktig turistattraktion. De amerikanska soldaterna som kom och fotade döpte snabbt orten till ”Little Berlin”.

21

I nästan 40 år levde byborna på det här viset. Familjer splittrades, syskon fick inte träffa varandra, barn fick inte närvara vid sina föräldrars begravningar. Vittnen från byn berättar om hur de från andra sidan gränsen fick titta på när kistan bars till kyrkogården. På ena sidan parkerade audis, på den andra trabanter.

All kontakt över muren var förbjuden. Många familjer utvecklade egna kommunikationsmetoder. Exempelvis klättrade man varje söndag morgon upp på en höjd på varsin sida av muren och kommunicerade med hjälp av tecken. 

Den 9 december 1989, en månad efter berlinmurens fall, föll även muren i Mödlareuth. Delar av den finns kvar och på orten finns ett museum om den delade byn som kallas Deutsch-Deutschen Museums Mödlareuth.

Än i dag består skillnader mellan den östra och den västra delen av byn. Medan man på den bayerska sidan hälsar sitt typiska ”Grüß Gott“, säger man på östra sidan ”Guten Tag”. Man har olika riktnummer och postnummer, deltar i olika val och skickar barnen till olika skolor.

Mödlareuth är ett fantastiskt exempel på hur otroligt dumt det är att bygga murar här i världen.

Flygfoto över Mödlareuth vid tiden för muren

Flygbild_klein

I början utgjorde den lilla bäcken gräns mellan DDR och BRD

30

För att hindra flykt bestämde man sig för att sätta upp en riktig mur

35

Muren på sin plats

BGS01-041-02-01_klein

Öppnandet av muren i december 1989.

36

Foto: www.moedlareuth.de

2 Comments

 1. Göran på Nafs
  Posted november 25, 2009 at 19:59 | #

  Hej Linda!

  En sån underbar artikel! Tack för den! Dit måste man åka någon gång.

  Har Artikeln publicerats någon annanstans?

  Göran

 2. Linda
  Posted november 26, 2009 at 17:40 | #

  Hej Göran! Det är alltid roligt när du tittar förbi! :) Artikeln har jag bara skrivit för bloggen. Ville dela med mig lite av min personliga fascination.
  Om du bara visste hur många fantastiska sevärdheter det finns längs den forna gränsen. I de gamla spärrområdena var det ju tillträde förbjudet. Därför har det här utvecklats en helt otrolig, komplett orörd natur. Jag och några vänner planerar en resa längs gränsen framöver, kanske i sommar. Och det är något jag kan rekommendera alla som är intresserade av natur och historia.

  Många hälsningar/ Linda

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>