© 2009 Linda Nikolaus_klein

I dag firas Nikolaus i Tyskland

Som evangeliskt uppfostrad svensk är det ibland lite svårt att hänga med i katolikernas alla röda dagar och traditioner. I dag, den 6 december, kommer en typ av tomte med klappar till de tyska barnen. Han heter Nikolaus.

Nikolaus von Myra räknas till den mest kända och omtyckta helgonen här nere. Man vet inte så mycket om honom förutom att han var biskop i Myra runt år 300. Under förföljelsen av de kristna tillfångatogs han och torterades. Han dog den 6 december någon gång mellan 345 och 351. Det finns massor med legender om honom, t.ex. hjälpte han några döttrar till en fattig adelsman som tvingat dem prostituera sig för att få ihop pengar till hemgiften. Sedan kom han till undsättning när några skolbarn skulle slaktas och tillagas av en elak gästgivare. Skepp från skeppsbrott och sin hemstad från hungersnöd hann han också med att rädda. Summan av kardemumman är att han var en riktigt god och reko biskop som alla älskade.

På kvällen, den 5 december, kommer därför Nikolaus med sitt stora vita skägg med klappar till barnen. Har barnen varit stygga får de en åthutning. Barnen ställer sina stövlar vid dörren och dessa är morgonen därpå fyllda med godis.

Enligt legenden drar Nikolaus varje år på sin dödsdag genom Myra och lägger ut förgyllda äpplen och nötter till de fattiga.

Själv firade jag in Nikolaus i går kväll med några koppar stark Feuerzangenbowle på min kompis Herberts årliga Nikolaus-fest. Nu ska jag till Haidhausen på en snabbglögg på julmarknaden där.

Einen schönen Nikolaus önskas därför alla bloggläsare där ute från mig i München.

Foto: BirgitH/pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>