© 2010 Linda Kaffeetasse_klein

Veckans restaurang: Café Mozart

När jag pluggade i Uppsala satt man och häckade på café Linné efter tentorna. Jättekanelbullar och kaffekoppar som fylldes på tills magsyran dansade tango. Och visst är det mysigt att fika. Jag tycker fortfarande att svenskar fikar för mycket (som när fina omtänksamma mormor dukade upp kaffepanna och sju sorters kakor efter julottan sist = klockan åtta på morgonen, vilket bara fungerar för hardcore-fikare över 80). Men jag måste medge att fikat i sig kan vara riktigt mysigt.

De äkta caféstäderna hittar man inte i Tyskland utan i Österrike. Jag pratar förstås Wien och Salzburg. Dessa bakverk, dessa doftande kaffesorter och inredningen som får en att tro tiden stått still i 150 år … Ta Café Tomaselli som exempel. Tomaselli grundades i Salzburg redan tre år innan stadens superkändis Mozart föddes. I somras satt vi på detta kända café och mumsade tårta. De artiga servitörerna bär bländande, vita handskar och svart fluga. Läckra bakelser, tårtor eller den egentillverkade Tomaselli-glassen. Jag älskar det!

München är inte direkt någon fikastad. Folk går hellre till barer och sippar eviga innedrycken Spritz eller tar en öl på någon Kneipe. Så där väldans många äkta caféer finns det inte. Därför tänkte jag i dag slå ett slag för Café Mozart på Pettenkoferstraße 2. Här kan man äta ordentliga sallader för 9 euro, Bruschettas för 4,50 euro och tårtorna i kyldisken kostar runt 4 euro/biten. Menyn är helt ok, det är atmosfären som gör det. Inredningen är röd med mycket tyger, vilket ger en väldigt mysig stämning på kvällen. Det finns enormt mycket plats och man kan välja både mellan soffgrupper och vanliga bord, därför får man alltid plats någonstans. Perfekt om man vill träffas i grupp. Jag var där i går och hade en myskväll med några goda vänner.

Münchens finaste fikaoas om dagarna är Götterspeise, Jahnstraße 30. Där har man lyckats skapa en stämning som skulle få vilken lagom blödig gammelfarmor som helst i Sverige att få en tår i ögat. Stället påminner om en gammeldags handelsbod och säljer te, praliner och annat smått och gott vid sidan av caféverksamheten. En söndag i Glockenbach får inte avverkas utan en Latte Macchiato med sojamjölk på Götterspeise. När jag fått igång min kaputta kamera lovar jag att fota lite och lägga ut här på bloggen.

Foto 1: © Hans Snoek/ pixelio
Foto 2: privat från café i Salzburg

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>