© 2010 Linda Greifswald_klein

Greifswalds studenter gör upp med gammal nazism

I Greifswald går studenterna i dag klockan 14:30 till valurnorna. Det är en viktig dag. Med valinitiativet vill man tvinga universitetets senat att byta namn på lärosätet. Jag hoppas de med hjälp av demokratin får igenom sina krav.

Universitetet i Greifswald heter nämligen ”Ernst Moritz Arndt Universität Greifswald“. Och skyddspatronen Arndt var inte direkt någon förebild för unga studenter. På sin tid, på 1800-talet författade han otaliga rasistiska och antisemitiska skrifter. För nazisterna var han därför en stor förebild. Eftersom Arndt studerat och undervisat på universitetet i Greifswald lät Hermann Göring 1933 döpa det efter honom. Än i dag existerar dokumentet för namnändringen med Görings signatur.

Hittills har universitetsledningen sagt ifrån en namnändring. Men sedan i somras kämpar nu studenter med alla medel för att få bort Arndt och hans mörka skugga för alltid.

Om ni frågar mig är det ingen fråga om saken: Det är skamligt att man inte bytt namn för länge sedan. Universitetet i Leipzig dumpade ”Karl Marx” så snart muren fallit. Varför ska Greifswald släpa på gamla nazistballast?

Foto på Greifswald: © Tommi1812/ www.pixelio.de

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>