© 2010 Linda Krankenkasse_klein

Funderingar över Krankenkasse och tysk byråkrati

DAK, den tredje största tyska sjukförsäkringen (Krankenkasse) höjer priserna med 100 euro om året. De runt 170 andra kommer förmodligen att haka på. Det finns helt enkelt för lite pengar, för många sjuka och gamla och för få som betalar in till sjukkassan. Min egen privata sjukförsäkring höjde månadsavgiften för bara ett tag sedan. Som anledning angav man i princip att folk lever för länge.

Det som gör mig irriterad är att man inte kan skärpa till sig i Tyskland vad gäller alla dessa olika kassor. Det är lag på att vara sjukförsäkrad, men behöver man verkligen 170 olika att välja mellan? Skillnaderna är ju oftast små eller inga alls. Mycket av pengarna äts helt enkelt upp av den enorma, byråkratiska apparaten bakom.

Någon gång på statskunskapen avhandlade vi just byråkrati. Ju starkare byråkratin är desto stadigare sitter man på pottan vid t.ex. krig eller andra händelser som skakar statsapparaten. Byråkratin är neutral, lika för alla och hindrar härskarna från att missbruka lagar och regler. Men ibland kan jag bara skaka på huvudet över detta land som är översköljt av lagar. Man brukar säga följande: In Deutschland ist alles verboten, was nicht ausdrücklich erlaubt ist (i Tyskland är allt förbjudet som inte är uttryckligen tillåtet).

Och det stämmer verkligen. En bekant till mig berättade nyligen att de firade hans pappas 60års-dag i trädgården och släppte i samband med detta upp ballonger i luften. Då stannade en polisbil och gav födelsedagsbarnet en böteslapp. Det finns nämligen en lag som förbjuder uppsläpp av ballonger utan tillstånd. Ett exempel jag tycker talar väldigt tydligt.

Foto: © Claudia Hautumm/ Pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>