© 2010 Linda Doktorstitel_klein

Titlar, titlar, titlar!

I Tyskland är det viktigt med titlar. En lång titel innebär automatiskt mer respekt och aj aj, du glömmer någon viktig del i den akademiska graden. Håll alltså rätt på dina ”Guten Tag Frau Professor Doktor … ” osv.

Det är förstås inte alla som har en doktorstitel. Många (som jag) har inget problem med det, andra tar till lite fula metoder och köper en titel för dyra pengar från tvivelaktiva universitet som bara existerar på pappret.

Att politiker tar till detta medel är förstås lite ovanligt – och ytterst pinsamt. Men för tillfället florerar just en sådan historia i medierna.

Dieter Jaspar heter CDU-politikern som sitter i Bundestag och har shoppat doktorstitel som inte är värt ett jota egentligen. 2004 fattade Jasper misstanke efter en rad rapporter i media och kontaktade en advokat som kollade upp hans dokotorstitel vid universitetet ”Freie Universität Teufen” i Schweiz.

”Jag har begått ett fel, men jag har blivit lurad av bedragare”, sägerJasper som inte ska ha haft minsta aning om sin falska titel.

Faktum är att Jasper då för tiden sökte en enkel väg att doktorera vid sidan av sitt arbete. Eftersom universitetet i Schweiz inte var så strängt som hans gamla universitet i Münster bestämde han sig för den vägen. Ett doktorsarbete skrevs, en titel förgavs.

Men hur blåögd får man vara? Universitetet som utger sig för att vara universitet för distansstudier har inga studenter och inga anställda, sedan 1985 är det känt för att vara en ”Titelmühle”, en titelkvarn som fabricerar mängder av doktorer och professorer. Ingenstans i världen har institutionen universitetsstatus, inte ens i Schweiz. Det finns inte ens en hemsida.

Nu fordrar oppositionen att Jasper avgår. Man menar att han med en falskt titel fått en oförtjänt förtroendebonus hos folket och vill ha nyval i hans valkrets.

I de lokala medierna heter Jasper från och med nu inte längre ”Dr. Jasper” utan helt enkelt ”Jasper”. Så kan det gå. Och den naive eller late politikern själv har förmodligen gjort sig straffbar för titelmissbruk.

När jag läser om farser av det här slaget är jag stolt över att komma från det enda landet i världen som har infört en officiell ”du-reform” som Sverige gjorde 1969 (tror jag det var) för att avskaffa skillnader på folk och folk. Titlar och niande kan nämligen ställa till det ibland. Därför blir jag alltid lika irriterad över att unga människor i dagens Sverige har fått för sig att börja nia. Det är inte coolt eller artigt!!! Det är både politiskt inkorrekt samt löjligt. Så det så!

Foto: © Thomas Kölsch / pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>