© 2010 Linda Wörterbuch_klein

Lite användbar vardagstyska

Talat och skrivet språk är ju två olika världar oavsett vilket språk man använder sig av. Just nu sitter jag med en rätt högtravande text som ska översättas. Därför tänkte jag pausa lite och lägga upp tre superpraktiska slangord här på bloggen, ord som man som tyska-nybörjare kan svänga sig med precis hela tiden för att komma in lite lättare i detta lustiga språk:

Dings – kan användas för allt man inte vet vad det heter, t.ex. ”der Dings-Mann” eller ”die Dings-Frau”. Hos vilken tandläkare går du? Han i det där dings-huset du vet. Finns även i kombinationen Dingsbums och Bumsdings. Det är bara att köra på: ”Kan du fylla i det här Dingsbums”, ”Jag ska bara hämta barnen från Dings”, ”Det var någon Dings-Geschichte” … och så där. Ett perfekt ord att stoppa in precis överallt där man har lite halvdålig aning.

Echt – Också ett toppenord. Beyder som adjektiv ”helt” eller ”jätte-”: „das ist echt cool“, ”du bist echt hübsch”, ”meine Eltern sind echt nervig”. Används också ensamt som fråga: „Echt?“ och betyder ”Är det sant?”.

Geil –  Betyder egentligen …. ehem … kåt, men används även för att uttrycka att något är toppen/häftigt/snyggt/coolt och liknande. I kombinationen med sau förstärks betydelsen. Här några exempel: „Ein geiler Typ“, „Eine geile Wohnung“„Gestern war so geil“, „Ein saugeiles Kleid“, ”Einfach geil”.

Helt enkelt lite kuriosa för er som läser tyska. Ett tips: Glöm skoltyskans Affengeil och Rattenscharf. Är inte så coolt i verkligheten som det låter i textboksdialogerna! :)

Förresten: Ser ni ordboken på bilden? Den har följt mig sedan 1991 och är extremt användbar – inte bara vad gäller att slå upp tyska ord. När jag skrivit klart det här ska jag nämligen använda den till att dunka i väggen. Vägg i vägg med mitt kontor befinner sig grannarna som sjunger Robbie Williams varenda kväll. På senare tid har de gått över till att skrika och flabba på en ljudnivå jag inte ens var med om i Umeås studentkorridorer. Jag har rätt hög smärtgräns, men det här har nått extrema dimensioner. Därför får bitchen i mig komma fram. Ja, echt!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>