© 2010 Linda FT1

Det kulturella Ruhr-området

Jag är nog lite historieboksjunkie. Jag är så himla sugen på att åka till Ruhr nu när regionen har fått äran att vara Europas kulturhuvudstad 2010. Motiveringen till utnämnandet löd att regionen är på väg att bilda ett nytt kulturell centrum i Europa. Mottot är väldigt passande: ”Wandel durch Kultur – Kultur durch Wandel” (Förändring genom kultur – kultur genom förändring). Ruhr-området har verkligen fått sig ett uppsving på senare år. Den tidigare extremt tungt industrialiserade regionen präglades länge av arbetslöshet, miljöförstöring och depression efter att kolgruvorna stängde en efter en. Man var tvungen att orientera om sig. Ruhr som kulturhuvudstad i Europa var nog i det närmaste helt otänkbart för 20 år sedan. 

Det var länge sedan jag var där uppe i trakterna, med kameran i högsta hugg för att få korn på något gammalt industritorn som står här och var som skelett efter en svunnen tid. Hoppas jag har tur och har vägarna förbi den forna kol-och stålregionen lite senare i år.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>