© 2010 Linda Sverige Sommar 2007 089_klein

När tyskarna ger sin bild av Sverige

Tyska filmer som spelar i Sverige = kassasuccé.

Astrid Lindgren var min stora idol. Tänk att kunna skriva som hon gjorde och tänk att bli född med ett så vackert väsen som hennes. Alla barn växer upp med hennes böcker, inte bara de svenska. För de som aldrig har varit i Sverige är det därför Astrids bilder som dominerar i huvudet och hela Sverige förvandlas till en bullerbyidyll. Så är det helt klart i Tyskland. För ni har väl inte missat att tyskarna älskar Sverige. Jag har väl nämnt fördelarna här nere med ett redigt Karlsson i efternamnet? Jo ni, Sverige är helt enkelt paradiset för många här nere.

De senaste åren har jag noterat en liten trend att tyska författare använder Sverige som kuliss för sina romaner. Manuset får liksom lite extra skjuts om namnen på folk och platser klingar svenskt och borden dignar med kaffe och kanelbullar.

Jag tycker det är fånigt. För det första är det ett kommersiellt och mycket billigt grepp. För det andra blir resultaten ofta så proppfulla med klischéer om Sverige att jag tycker synd om den tyska turist som går i fällan och styr husvagnen norrut.

Det bästa exemplet på litteratur och numera film av det här slaget är författarinnan Christiane Sadlo. Sadlo skriver TV-manus för tyska serier och filmer Rosamunde Pilcher-stil. Ja, tantsnusk säger vi väl på ren svenska. Sina största framgångar har Sadlo haft med böckerna hon skrivit under pseudonymen ”Inga Lindström”. Sammanlagt 33 filmer har det blivit sedan 2004. Samtliga spelar i Sverige med tyska skådisar som ser svenskt blonda ut och slänger in ett ”hej” och ”hejdå” lite här och var för att upprätthålla det svenska. Och ni kan inte ana vilken framgång de här filmerna har. Turismen till Sverige har fått sig en jätteboost och tyskar vallfärdar till Södermanland för att hitta platserna i Lindströms filmer. ”Willkommen im Inga Lindström-Land” hälsar hemsidan som ska guida tyskarna i svensk landsortsromantik. Aldrig har jag väl sett så vackra bilder från Flen eller Norrköping.

Filmerna visas på bästa sändningstid, på kanalen ZDF. Då bänkar sig kvinnor 65+ för att titta på soliga, romantiska filmer med titlar som ”Vind över skärgården”, ”Bondgården vid Mälaren”, ”Midsommarkärlek”, ”Moln över Sommarholm”, ”Hästarna från Katarinaberg”, ”Rasmus och Johanna”, ”Sommar i Norrsunda” och ”Avsked i Eriksberg”.

Den 4 april är det dags för den nyaste filmen som heter ”Två läkare och kärleken”. Då ska jag nog också avsätta en kväll åt att följa Julia Helström på besök hos faster Elsa som äger ett café på ”en idyllisk skärgårdsö”. Julia ser fram emot att tillbringa längre tid tillsammans med pojkvännen – ödoktor Magnus.

Men en otrevlig överraskning väntar: Magnus har rest på kurs till södra Frankrike. Besviket söker Julia tröst hos sin faster. ”Kaoset blir perfekt” när Julia mot sin vilja förälskar sig Magnus sommarvikarie Henrik Lindberg. Och så kommer Magnus hem från Frankrike med ”en egen hemlighet i bagaget”.

Vilken cliffhanger, vilka intriger! Det här kan jag bara inte missa! :)

5 Comments

 1. M
  Posted mars 28, 2010 at 19:25 | #

  Hehe.. kul fenomen med tyska författare som skriver under svenska pseudonynonymer.. Astrid Lindgren hade nog ingen aning om vad hon satte igång..:)

 2. Linda
  Posted mars 28, 2010 at 22:27 | #

  Jag blir så rörd av alla tyskar som berättar om sina planerade semestrar där uppe. Men samtidigt skäms jag: Vi svenskar har verkligen ett oförtjänt bra rykte. För inte är vi snälla och söta som Tommy och Annika, allihop? :)

 3. Posted april 30, 2010 at 14:36 | #

  För två år sedan hade SVT faktisk en tysk kväll med två Inga-Lindström-filmer, en skärgårdsdokumentär och en tysk-svensk ”Brottsplats: Kiel”.

  Jätterolig för mig som tyske i Sverige, men även pinsamt att ZDF degraderar Sverige till en scen för kärlekshistorier.

  SVT:s serie Kobra om Inga Lindström.

 4. Linda
  Posted april 30, 2010 at 18:08 | #

  Hej Fabian!

  Hehe, jag tror alla nationaliteter måste lida av sina klischéer. Och jag tror att Sverige för all och evig tid kommer att förbli en stor Bullerby på nio miljoner invånare! Roligt förresten att du hittat hit. Såg att du nämnde mig på din blogg, vilket förstår är extra roligt! :)
  Ha en jättefin helg! Många hälsningar/ Linda

 5. Posted maj 1, 2010 at 09:08 | #

  Tack för tipset till den här bloggen, Fabian. Det blir spännande att upptäcka allt här.
  Själv tyckte jag att det var lite besynnerligt att SVT visade på den tyska kvällen två Inga Lindström filmer i rad och sen Brottsplats-filmen. Skulle nog gissa att även i Tyskland Tatort är mycket populärare än alla slemmiga filmer som ZDF visar på söndagkväll.

One Trackback

 1. [...] 2001 in Deutschland und bloggt auf schwedisch über ihr leben dort. Inga Lindström hat sie auch schon in einem Beitrag behandelt. Auf alle Fälle einen Blick wert. Bookmarks 30. April 2010 | [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>