© 2010 Linda IMG_1868_klein

Kolsyrad vassla? Nej tack.

Jag har precis testat en läsk som jag aldrig hade hört talas om innan: Rivella som räknas som nationaldryck i Schweiz (nummer två efter Coca-Cola), men som har varit i princip okänd utanför landets gränser. Tills nu: Marknadsföringen har startat i Tyskland och Frankrike. I Holland etablerades drycken visst redan på 1950-talet.

Rivella är en kolsyad läsk med 35 procent vassla … ja, just det: den där biprodukten man får vid osttillverkning. Vasslan ger Rivellan sin speciella smak och gör den samtidigt nyttigare och mindre sockrig än vanlig läsk.

Ok, jag har testat med öppen håg (jag gillar läsk). Smaken är rätt fräsch, inte lika söt som vanlig läsk. Men det är någonting som inte funkar: Vetskapen om att den är gjord på vassla. Det känns liksom lite äckligt. Jag brukar inte vara så petig. På sommarträffen på flyktingorganisationen i somras drack jag tre koppar salt jakmjölk med smörklumpar i utan att blinka. Men läsk är läsk och psykologiskt sett är och förblir Rivella för mig en förtunnad, kolsyrad mjölkprodukt, vilket får mig att dra mina konservativa tentakler åt mig.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>