© 2010 Linda Herbertstr_klein

Några rader om tyska kvinnor i arbetslivet (igen)

Kanske ska man helt sluta att läsa statistikrapporter om jämställdhet på arbetsmarknaden, det är så otroligt deprimerande. Fast om man inte skulle läsa dem skulle man vara ignorant och det är ännu mer deprimerande, särskilt med tanke på att allt för många människor är det.

Nya undersökningar visar att andelen kvinnor i management-positioner i Tyskland har stigit kontinuerligt sedan 1995 – från 8,17 till 19,56 procent. Mer än det dubbla. Hurra kan man väl ändå inte göra, mindre än 20 procent är ändå bra lite. Men då har man inte läst följande: andelen kvinnor i toppositioner på företag med mer än 20 milioner euro omsättning har stigit från 3.2 till 5,9 procent, en siffra som till och med gått tillbaka från år till år. Vilka siffror! Inte ens sex av 100. Vilken medeltid! .

På lunchnyheterna berättade man i dag att Hamburg är det Bundesland i Tyskland, där flest kvinnor startar eget företag. Staden har 32 000 kvinnliga egna företagare, vilket är en tredjedel mer än 1993. För många tycks detta vara nyckeln till framgång när arbetsmarknaden i övrigt är låst för kvinnor, i alla fall vad gäller de högre positionerna. En kvinna intervjuades. Hon startade eget för flera år sedan inom mäklarbranchen och har i dag två anställda. En sak hon sade fick mig att må lite illa:

”Vid kundmöten har det hänt flera gånger att folk har blivit förvånade när jag kommer utan manlig kollega vid min sida”

Snälla, är det någon som kan påminna mig om vilket år vi lever i?

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>