© 2010 Linda Fliegerbombe

Bomb från andra världskriget bärgad i mina kvarter

I Tyskland föll andra världskrigets sista bomber över Hamburg i april 1945. Men än i dag hör det till vardagen att byggarbetare stöter på gamla, intakta bomber som efter 65 år i glömska fortfarande är skarpa och måste säkras eller sprängas av bombexperter. 

På skärtorsdagen upptäcktes en bomb i närheten av Donnersberger Brücke, mitt i stan och inte alls långt ifrån där jag bor. Över 560 kilo vägde den rostiga klumpen som bar hela 260 kilo sprängämnen. Polisen knackade dörr i hela området och evakuerade sammanlagt nästan 500 personer. Situationen var inte helt ofarlig eftersom bomben fortfarande fungerade och teoretiskt hade kunnat explodera när som helst. I Wien exploderade exempelvis en bomb av sig själv i en plantskola för två år sedan och lämnade en 14 meter bred och sex meter djup krater efter sig. 1994 exploderade en annan bomb i Berlin-Friedrichshain varvid tre byggarbetare miste livet, 17 personer skadades och ett hus totalförstördes.

Läskigt värre, men man måste nog kalla bombfynd vardagsmat i Tyskland. Varje vecka rapporteras det om nya världskrigsbomber. Bara i Köln har man de senaste två månaderna stött på sju stycken och experter uppskattar att det ligger runt 1.000 bomber och slumrar djupt under staden. Under kriget släppte de allierade 151.000 sprängbomber och runt fem miljoner brandbomber över staden. Inte alla exploderade utan landade och blev kvar som s.k. ”blindgångare”. 20 procent av alla bomber över Tyskland var blindgångare, vilket motsvarar runt 250.000 bomber. Man räknar därför med åtskilliga decennier innan en majoritet har röjts.

Och självklart är det inte bara i Tyskland som man hittar bombfynd. Än i dag gör man otäcka bombfynd efter tyskarnas fruktansvärda Blixtkrig i England och Frankrike. 2008 grävde man upp en tysk bomb på 1.000 kilo i East London.

Det händer sällan att folk skadas av de gamla bomberna. Oftast säkras de eller sprängs under kontrollerade omständigheter. Tur för mig och alla andra som bor här. Men när det grävs upp bomber runt hörnet där man bor går förstås tankarna till de länder, där barn än i dag förlorar armar och ben (om inte livet) av gamla, bortglömda minor. Jag tänker förstås på Egypten, där 20 procent av andra världskrigets i dag existerande landminor ligger och lurar i sanden – över 16 miljoner minor som legat där i 65 år.

Bara för att tala om spåren efter andra världskriget. Kosovo, Darfur, Rwanda osv osv. Nya krig och nya konflikter innebär nya minor för lokalbefolkningen. Det är en sjuk värld. Och man märker ibland hur starkt historien sätter sina spår.

Foto: © Polizei Bayern

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>