© 2010 Linda schiff

Tyskarna röker och dricker för mycket

Ny statistik från Deutsche Hauptstelle für Suchtfragen (DHS) pekar på att tyskarna både röker och dricker på tok för mycket. I går presenterade DHS sin årsbok ”Sucht 2010″ som tematiserar missbruk och beroende i bundesrepubliken. Tyskarna håller fast vid sina laster vare sig det handlar om alkohol, cigaretter, sömntabletter eller olagliga droger. Oroväckande är att hundratusentals pensionärer är beroende av olika typer av mediciner – ofta utan att de realiserar det själva. 

Vad gäller alkohol och nikotin har tyskarnas vanor knappt ändrat sig under det senaste året. Den genomsnittlige tysken dricker 9,9 liter ren alkohol om året (vilket motsvarar runt 610 burkar öl) och därmed placerar sig Tyskland på plats fem i den internationella rankingen av alkoholstater. Bara  Luxemburg, Irland, Ungern och Tjeckien ligger före. Och trots rökförbudet på restauranger, barer och offentliga byggnader som genomfördes 2008 har rökningen bara minskat minimalt. 2006 rökte 31,9 procent av tyskarna, 2009 29,9 procent.

I Sverige ligger alkoholkonsumtionen  också på knappt under 10 liter om året (9,4 rättare sagt),  Som jag nämnt i tidigare blogginlägg tycker jag att tyskarnas alkoholvanor är trevligare än svenskarnas. Visserligen existerar Komasaufen, där ungdomar dricker sig medvetslösa. Men man super i allmänhet mindre koncentrerat. Man dricker hela veckan istället för att djupdyka i glaset på helgerna efter en helnykter vardagsvecka. Dessutom har man inte alls lika stora problem med t.ex. hembränt eller ungdomar som dricker tvål från offentliga toaletter för att bli fulla. Sådant stannar på Expressens och Aftonbladets löpsedlar.

Rökningen däremot kan vara rätt jobbig. När jag flyttade hit år 2001 kunde jag inte tro mina ögon att man verkligen fick röka överallt. Rökarna stod och blossade i stadsbibliotekets vackra korridorer och i tunnelbanan. På mina praktiker röktes det fritt inne på kontoren och röken sögs upp så där riktigt härligt av de gulnande heltäckningsmattorna. Min svärfar satt och bolmade cigarr efter vartenda restaurangbesök. Alla runtomkring stördes av den kvalmiga röken, men ingen sade någonting. Rökning är så otroligt accepterat här nere.

I Sverige röker bara 11 procent av befolkningen. Nåja … det snusas desto mer, vilket förstås pressar statistiken för rökning. För tyskarna är snus något extremt äckligt och otänkbart. Jag har köpt snusdosor till några av de mest inbitna rökare på skoj någon gång då och då och till och med de blir gröna i ansiktet och spottar. Men gamla snusprillor överallt på gator och under borsskivor är helt klart trevligare än passiv rökning.

Foto: © Foto-Fine-Art.de / pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>