© 2010 Linda Mädchen_klein

Våldtäkterna efter andra världskriget

Att kvinnor och barn är de som far som mest illa i krig är något vi har lärt oss genom världshistorien och lär oss än i dag. Sexuellt våld är ett fruktansvärt vapen som används om och om igen. Jag tänker på Kosovo och Rwanda, jag tänker på det som sker varje dag i Kongo. Under och efter andra världskriget var det förstås inte annorlunda. Ny forskning om våldtäkter efter krigsslutet 1945 kastar lite  nytt ljus (eller ska jag säga mörker) även över krigets hjältar – fransmännen och amerikanerna.

De allierades ockupation av Tyskland efter andra kriget har ofta generaliserats i folkmun som att ryssarna var våldtäktsmän och amerikanerna befriare. I dag visar nya undersökningar att en hel del av de hundratusentals våldtäkterna efter kriget begicks av amerikanska och franska soldater. Sexuellt våld stod på dagordningen i hela landet under de första ockupationsveckorna i maj 1945. Journalisten Maximiliane Saalfrank började undersöka detta känsliga ämne på 1990-talet.

Det var i huvudsak religionen som fick kvinnorna att tiga. När Tyskland styckades i fyra olika ockupationszonerna delades norra Tyskland upp mellan Storbritannien och Sovjetunionen medan amerikanerna rådde över den södra delen av landet och fransmännen den västra – strängt katolska regioner, där en våldtäkt innebar en oerhörd skam. Därför valde många kvinnor att bikta sig för präster i tysthet eller att inte berätta någonting alls. Och ute i byarna anammades en typ av kollektivt tigande, där alla visste vad som föregick, men förträngde det tills det inte längre existerade i medvetandet.

Forskarna  uppskattar att upp till 15 000 kvinnor kan ha våldtagits i den amerikanska ockupationszonen.

Forskningen nystar upp många tragedier: Bybor berättar hur US-soldater systematiskt rövade bort inte bara kvinnor utan även små flickor och pojkar till tält utanför byn, där de sedan våldtogs. I Bad Reichenhall berättas det om hur franska soldater på några dagar våldtog 200 kvinnor. Några flickor hade låst in sig i ett café, men röktes ut av fransmännen och fångades in på gatan. Någon bonde får fortfarande tårar i ögonen när han berättar om Mädchenjagd och de otäcka skriken. Gamla gummor bryter ihop när de 65 år senare berättar om sina upplevelser, så djupt sitter smärtan än i dag.

Nynazister i det tyska högerextrema partiet NPD försöker förstås att använda de här krigsförbrytelserna i sin propaganda. Vad de glömmer att nämna är att de allierade – till skillnad från tyskarna – bestraffade gärningsmännen på juridisk väg istället för att uppmuntra dem till dina dåd. Sexuellt våld hade inte stöd i vare sig den amerikanska eller franska armén. 180 offer anmälde våldtäkterna till amerikanerna i maj 1945. Gärningsmännen drogs inför rätta. I Flintsbach hängdes sex amerikanska soldater som straff.

Det finns inga vinnare i krig. Bara förlorare.

Hans Kratzer skriver om detta i dagens Süddeutsche Zeitung. Den intressanta artikeln heter Vergewaltigt, verschwiegen, verdrängt och hittas här.

Foto: Jutta Rotter / pixelio

One Trackback

  1. [...] Dieser Eintrag wurde auf Twitter von Linda Karlsson Eldh erwähnt. Linda Karlsson Eldh sagte: Våldtäkterna efter andra världskriget (http://cli.gs/N9RT6) http://cli.gs/N9RT6 [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>