© 2010 Linda Gamlamän_klein

Tyskland – Europas äldreboende

Att Tyskland har Europas största demografiproblem är väl ingen hemlighet. En färsk EU-studie visar nu svart på vitt att inget annat europeiskt land kommer att lida så starkt under utvandring och ålderdom i framtiden som Tyskland. Särskilt drabbat är forna Östtyskland.

Studien från Eurostat, som undersökt 281 regioner i de 27 medlemsstaterna, visar att det tyska bundeslandet Sachsen-Anhalt år kommer att vara Europas absolut äldsta region 2030. Andelen befolkning över 65 år i regionen ligger i dag på 24,2 procent (jämför Norrbottens län som har ett högt snitt på 20,6 procent samt hela Sverige som ligger på 18,1 procent). Siffran kommer att stiga till 36 procent år 2030.

EU:s demografiskt sett äldsta stad kommer år 2030 att vara Chemnitz med 37,3 procent av befolkningen över 65. Detta innebär att 100 arbetstagare i Chemnitz kommer att behöva betala för 70 pensionärer – matematik som knakar i alla formler.

Politikerna i staden som under det kalla kriget hette Karl-Marx-Stadt ser allvarligt på den här statistiken. Titeln pensionärhuvudstad är nämligen inte speciellt attraktiv. Man vill nu förbättra barnomsorgen och boendet. Som viktigaste instrument för att motverka stadens åldrande säger man sig vilja göra staden attraktiv för unga. Tyvärr saknas för tillfället den mest grundläggande för detta – arbetsplatser. De s.k. nya bundesländerna är sedan murens fall starkt präglade av hög arbetslöshet. Av den anledningen har Chemnitz förlorat en femtedel av sina invånare sedan 1990. Och ingen annan tysk storstad har färre barn.

2030 känns kanske långt borta, men denna framtid kan man redan i dag möta i småstaden Bad Sassendorf. Här är var tredje av de 12 000 invånare över 65, var tioende över 80 och småstaden är därmed den äldsta kommunen i bundeslandet Nordrhein-Westfalen. Pensionärer från hela landet och även utlandet flytttar hit för att tillbringa ålderns höst under likasinnade. Gamla vill ju också ha roligt. Bad Sassendorf har därför utvecklats till en av landets absoluta pensionärsoaser med oräkneliga äldreboenden, serviceboenden och kliniker.

Man visade en dokumentär om Bad Sassendorf på TV för ett tag sedan. Anblicken är skrämmande. På gatorna trängs rollatorer och rullstolar. Butikernas diskar är fyllda med produkter anpassade för de äldre: pillerburkar, tygnäsdukar, broderimönster och prydnadstallrikar. I fem seniorcentrum träffas pensionärerna på kafferep, fika och föreläsningar. Eftersom centrum helt domineras av de gamla har stadens unga flyttat ut till ytterområdena. Lekplatserna är gamla och trasiga, men eftersom de gamla har övertaget i staden styr de också politiken och borgmästaren ser ingen anledning att investera i de få barn som finns i staden.

Jag kommer förmodligen att leva i Tyskland år 2030. Då kommer jag att vara 50 år och jag kommer med all säkerhet höra till gruppen som tycker det är jobbigt med ett extremt åldersanpassat samhälle. Men hur kommer det hela se ut när jag själv går i pension något årtionde senare? Kommer alla unga ha flyttat till barnvänliga länder som Sverige? Kommer gågatorna i München kantas av lyxiga butiker för käppar, papiljotter, tax-accessoarer och lättuggat, där jag kan rulla fram i min supermoderna elektriska rullstol och välja och vraka med krokigt finger? Huvaligen!

Foto: © Paul Marx/ pixelio

2 Trackbacks

  1. [...] Dieser Eintrag wurde auf Twitter von Linda Karlsson Eldh erwähnt. Linda Karlsson Eldh sagte: Tyskland – Europas äldreboende (http://cli.gs/4Ej0V) http://cli.gs/4Ej0V [...]

  2. [...] bingo, dricka likör och dansa med snygga yngre sjuttiotaggare? Förmodligen inte. Som prognosen ser ut finns det inte en trettioårig spoling som kan betala för min sjukvård när jag är ett gammalt [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>