© 2010 Linda Warteschlange_klein

Tysk byråkrati i kvadrat

Tysk byråkrati är tyvärr ofta fruktansvärt komplicerad och menlös. Ett myndighetsärende blir lätt ett kapitel i en Kafka-roman. Karin skypade av sig sin frustration på Skype häromdagen. Hon ska ju flytta tillbaka till Sverige och ville avanmäla sig. En sur myndighetstant (Ska ni flytta hit måste ni lära er att vara livrädda för yrkesgruppen som titulerar sig ”Beamte/r”) meddelade att man bara kan avanmäla sig samma dag man flyttar. Att komma en vecka innan går alltså inte. Problemet är bara att du inte kan avanmäla saker som t.ex. telefon- eller internetabonemang utan att ha en avanmälningsstämpel från myndigheterna. Detta innebär att Karin måste se till att göra allt detta samma dag hon åker till Sverige. Stressigt värre alltså. Dessutom slängde myndighetstanten telefonluren i örat på henne.

Exemplet är något väldigt typiskt. För det första finns det i princip bara en myndighet som fungerar online. Den är (big surprise) finansmyndigheten Finanzamt. Finanserna sköts med största möjliga high-tech. Man betalar skatt i förskott online, det sitter kompetenta tjänstemän på andra sidan telefontråden och allt går fortare än fort. Inte konstigt - här handlar det ju om att du betalar in pengar till staten.

De flesta andra myndigheter – där du behöver något från staten – är förbundna med medeltida teknik och otrevlig, långsam och extremt uttråkad personal.

I Tyskland är stämplar något enormt viktigt. Man behöver stämplar för allt. Jag minns hur det var på universitetet. Ett exempel: Jag ville läsa statistik som ”Nebenfach”. Men statistik hörde inte till de ämnen som statsvetare kunde välja, ämnet hörde till ekonomernas schema. För att få läsa statistik fick jag ett papper av institutionen. Med detta papper promenerade jag till rektorns kontor och fick (utan frågor) en stämpel av hans sekreterare. Med det stämplade pappret gick jag tillbaka till inskrivningen och fick på så vis läsa statistik. Ingen tog ett beslut huruvida jag skulle få den där stämpeln eller inte, men stämpelns makt är så stark så stark.

Så där håller det på. Man väntar i timmar på stämplar som bara känns onödiga. Ingenting sköts online, allt är ett enda stort pappersvändande som ingen tjänar på i slutänden. Man går upp i ottan för att vara på någon myndighet prick klockan sju när de öppnar och får ändå vänta tre timmar.

Tyskarna är kända för att vara korrekta. Det är en väldigt bra egenskap, men i överdrift förvandlas den till en stor nackdel.

Foto: © Rainer Sturm/ pixelio

2 Comments

 1. Posted juni 1, 2010 at 15:21 | #

  Jag gjorde avanmälan via post.

  Om hon inte ska jobba under hennes sista vecka i Tyskland kan hon ju avanmäla sig en vecka tidigare. Det spelar väl ingen roll att vara en vecka kvar som turist :-)

  Och, ja, tysk byråkrati kan vara fruktansvärt ibland. Ändå måste jag säga att jag har haft en rad positiva upplevelser med den.

 2. Linda
  Posted juni 1, 2010 at 17:06 | #

  Då måste jag säga till Karin att hon kan göra det per post. Hon ska nämligen jobba fram till sista dagen.
  Jag har nästan alltid dåliga erfarenheter med såväl tysk som svensk byråkrati. Jag drar liksom åt mig otrevliga tjänstemän! :)

3 Trackbacks

 1. [...] komplicerad och menlös. Ett myndighetsärende blir lätt ett kapitel i en Kafka-roman. Läs mer Kommer det hit? Kommer Italiens kroppsskanningar [...]

 2. By Lindakarlsson on oktober 28, 2010 at 19:55

  Lindakarlsson…

  [...] something about lindakarlsson[...]…

 3. By Vad har vi att vänta? on maj 19, 2011 at 19:30

  [...] Tysk byråkrati är tyvärr ofta fruktansvärt komplicerad och menlös. Ett myndighetsärende blir lätt ett kapitel i en Kafka-roman. Läs mer. [...]

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>