© 2010 Linda Dackel_klein

Fotboll, fotboll, fotboll

Om man säger fotboll riktigt många gånger blir det som med varje annat ord också – det låter inte klokt. Klokt var det inte heller när vi i dag åkte bil genom rusningstrafiken inför den första VM-matchen. I dag har jag stått i urbana bilköer på ställen där jag aldrig tidigare upplevt en bilkö. Balkongdörren står öppen och från grannhusen tutar fotbolls-dängor från Olé, olé, olé, olé … till jag vet inte vad. I Biergarten runt hörnet trumpetas det stup i kvarten och skriks i megafoner. Stan kokar i värmen och folket kokar med. Äntligen är tiden här då allt kretsar runt en boll. En fotboll.

På söndag spelar Tyskland sin första match. De senaste dagarna har bilarna med tysklandsflaggor blivit allt fler. Förhoppningarna dallrar i luften. Man tänker tillbaka på det otroliga fotbolls-VM 2006, som gick så förbannat bra för Tyskland och enligt forskning förlöste den tyska befolkningen att våga vara stolta över sin nationalitet. Jag som 80-talist tänker tillbaka på USA -94 och Sveriges brons. Skillnaden är att det tyska laget håller en extremt hög nivå och att Tyskland är en fotbollsnation med ett rykte att försvara inför hela jordklotet. Pressen är helt klart där, men den tar inte bort något av glädjen.

Sebastian ringde precis och föreslog att kolla på matchen på Harlachinger Einkehr, en Gaststätte i de gamla hooden där Sascha och hans kompisar växte upp. Tanken är att lokalerna i centrum förmodligen är proppfulla med brölande fans. Därför satsar vi på Einkehr istället. Och jag lovar att jag helhjärtat hejar på mitt kära Deutschland. Jag kommer bara att flina lite i skadeglädje om Schweinsteiger gör bort sig. Som man skulle säga på tyska: Jag blir inte varm med honom.

Men Schweinsteiger hit eller dit. Det är verkligen något magiskt med dessa fotbollssomrar som återkommer vart fjärde år och dröjer sig kvar i minnet.

Bild: © M. Großmann/ pixelio

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>