© 2010 Linda Bayern_Fahne_klein

Tyskland = Bayern

Tänk vad med fördomar det finns om alla folk. Tyskarna är förstås inte skonade: den dominerande fördomen om tyskar är nog att tyska kvinnor inte rakar sig under armarna (hänger förmodligen kvar från 80-talets friidrott och östtyska, superdopade kvinnliga atleter med buskar under armarna). Sedan tror man att alla tyska män har ölmage och vita tubsockor i sandalerna. I den amerikanska slangen reduceras tyskarna till krauts, vilket anspelar på den utbredda förtäringen av surkål. Tyskarna kommer alltid i tid, är egoistiska och har dålig humor … ja, så där håller man på.

En sak som är lite rolig är att klisché-bilden många utomlands har av Tyskland egentligen är en bild av Bayern: Germany är helt enkelt öl i jättesejdlar, Lederhosen och Bratwurst. Det joddlas och hoppas runt på alptoppar. Detta är förstås lite extra roligt eftersom just fristaten Bayern är ett bundesland som inte alls känner sig tyskt och som absolut håller sig för skönare än alla andra tyska regioner. Jag som konverterad Bayer måste erkänna att resten av landet flinar över just bajrarna med sin bonniga dialekt och knasiga traditioner. Fast det struntar vi i för vi vet att Bayern ändå är bäst! ;)

Foto: © Stihl024/ pixelio

3 Comments

 1. Posted juni 12, 2010 at 12:06 | #

  Ja, Bayern är verkligen en lite speciell del av Tyskland. Det kan man kanske jämföra med Skåne.

  Den enda delen som har en separatiströrelse, och den bayerska dialekten är den enda som accepteras delvis på tysk tv. Mitt intryck är att tyska tv-serier äger ovanligt ofta rum i Bayern – i alla fall i vår enda tv-kanal ZDF.

 2. Lotta
  Posted juni 12, 2010 at 12:28 | #

  … att Bayern ändå är bäst!
  Na ja, unter den Besten auf jeden FAll!! Gleich danach kommt aber B-W!
  Die Preussen sind wohl eher ein bisschen neidisch auf den Dialekt und alles, was bayuwarisch ist … trifft man in der Münchner Fußgängerzone oder auf dem Viktualienmarkt auf einen in Lederhosen und Trachtenjanker … wehe, er macht den Mund auf …
  meist erklingt dann reinstes Kölsch … oder es ist ein Schnösel aus Düsseldorf …
  Und wer in Stockholm was auf sich hält, fährt garantiert BMW … eller hur?

  ;-)

 3. Linda
  Posted juni 12, 2010 at 14:58 | #

  @Fabian: det där med TV stämmer verkligen. Rosenheimer Cops, Ein Bulle aus Tölz osv osv. Undrar när Sverige skippar Stockholm som TV-kuliss och kör på Malmö istället!

  @Lotta: Haha, das stimmt! Mehr Saupreißn als man denkt stecken in Lederhosen. Und klar muss es BMW sein – bei uns im Haushalt auch (und mein Mann fährt auch öfters wie ein typischer BMW-Fahrer) ;)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>