© 2010 Linda Gunther_klein

DE(MUC)-intervju: Tyske utvandraren Gunther Möhl stormtrivs i Sverige

Hamburg är fullt av svenskar (inte konstigt med tanke på närheten till Sverige). I München finns också en hel del, koncentrerade till stora arbetsplatser som Europeiska Patentverket, BMW och Siemens. Och att Berlin är innestad och mål för en flodvåg av svenska hipsters är väl ingen överraskning.

Men sedan har vi förstås alla tyskar som styr kosan upp till norr. De är inte få. Enligt invandringsstatistiken utgör tyskarna en av de största grupperna invandrare i Sverige. Varje år lämnar flera tusen personer Tyskland för Sverige.

En av dem är Gunther Möhl, 54 år från bundeslandet Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Tillsammans med sin sambo och ettårige son bosatte han sig för tre år sedan i skånska Landskrona – ”Sveriges kändaste stad”, som han själv beskriver den. Gunther berättar att det viktigaste för en flytt utomlands är god förberedelse. En sak är säker: Familjen tänker stanna i Sverige.

Varför bestämde ni er för att flytta till Sverige?

Vi var på semester i Sverige några gånger och kände att landet skulle kunna passa oss. Samtidigt kände jag att man i Meckelnburg-Vorpommern inte riktigt kan utveckla sig, särskilt inte i min sambos fall. Hon jobbar som software developer. I Sverige ser det annorlunda ut. Sverige motsvarar också helt och hållet min livsstil – mycket natur och det finns mycket jobb. Jag trivs enormt bra här uppe. Vi planerade flytten väldigt länge. Förberedelserna tog ungefär tre år. Vi läste in oss på landet, semestrade här och började lära oss svenska. Det var absolut ingen flytt som skedde en dag efter beslutet. Under våra resor i Sverige var vi i varje hörn av landet, ända upp till Norrland.

Hur fungerade det med jobb när ni kom till Sverige?

Det var lite klurigt. Vi bestämde oss för att min sambo skulle skaffa jobb först för att säkra ekonomin. Vår son var då bara ett år, därför inledde jag den första tiden i Sverige med att vara hemma med honom. Ungefär ett och ett halvt år blev det. Efter det började jag jobba med att hjälpa tyska företag att etablera sig i Sverige. Nu koncentrerar jag mig på byggbranschen och hantverkare, men hjälper förstås alla möjliga yrkesgrupper som vill utvandra till Sverige. Många flyttar till Sverige utan att förbereda sig. Det är klart att man klarar sig i Sverige om man kommer och har sparat ihop kapital för ett år, men jag känner många tyskar som efter något år stått tomhänta och inte vet vad de ska göra.

Vad är det som gör att det inte fungerar i Sverige för alla?

Huvudproblemet är att många blandar ihop upplevelserna från semestern med det liv och den vardag de vill leva. Det är två helt olika saker att semestra i ett land och att flytta dit.

Men er positiva bild av Sverige blev kvar efter att ni flyttat dit?

Det är klart att man hade en del för positiva tankar om Sverige. Här i Landskrona såg vi t.ex. att bilarna på vår gata hade sönderslagna fönster så man tittade ut genom fönstret då och då för att se om bilen stod kvar. Men så är det i alla tätbefolkade områden, även i Tyskland. Där människorna koncentreras, där dyker även problemen upp.

Vilka var för dig de största kulturella skillnaderna mellan Tyskland och Sverige?

För mig personligen var det inte så många. Jag är en människa som kan anpassa sig rätt bra. För mig har därför orten låg betydelse. Om man som tysk Sturkopf (sv. ungefär envis tjurskalle) kommer hit har man problem med den svenska mentaliteten. I mitt jobb ser jag exempelvis tyska byggfirmor som är vana vid en viss mentalitet på byggplatserna som inte fungerar alls i Sverige. Bråkar du med en svensk är det illa och på de tyska byggplatserna är man vana vid helt andra tag. Men man måste ta hänsyn till svenskarna på samma sätt som man måste ta hänsyn till alla människor man möter.

Finns det någonting som du inte tycker om med Sverige?

Spontant måste jag säga nej. Jag trivs enormt bra här (här ropar Gunthers sambo i bakgrunden). Oj, nej förlåt! Jag tar tillbaka allt! (Skratt) Det svenska brödet. Det finns ett bageri här, där jag kan köpa tyskt bröd och bröd handlar jag bara där. Svenskt bröd äter jag högst en eller två gånger om året. Någon gång på semestern kan det bli knäckebröd också. Brödet här är en katastrof.

Finns det något med Tyskland som du saknar?

Ingenting alls faktiskt. Sverige känns som mitt hemland.

Vad är det med Tyskland är det så som du är glad att slippa?

Tyskarnas klagande. Ta finanskrisen som exempel. Svenskarnas inställning är att saker är som de är och man måste boxa sig igenom problemen. Tyskarna å andra sidan älskar att klaga.

Tycker du att svenskarna har förtjänat sitt goda rykte i Tyskland?

Svenskar är ett helt vanligt folk med helt vanliga problem. Tack vare sin historia har man helt enkelt en helt annan livsfilosofi än tyskarna. Man lever på ett helt annat sätt. En tysk som åker till Sverige får ofta sin positiva bild av landet bekräftad. Han åker oftast på sommaren, det är soligt, han upptäcker stora skogar och lyckliga människor. Sedan åker han hem och berättar om denna upplevelse. Sedan två år tillbaka har jag märkt ett allt större tyskt intresse för Sverige.

Berätta lite mer om hur du uppfattar den svenska livsfilosofin!

I Tyskland lever du för att arbeta. I Sverige arbetar du för att leva. Arbetet är till för fritiden. Och du har mer fritid här. Svenskarna lever mer. I Tyskland kretsar allt runt arbetet.

Landskrona? Det betyder att du inte bara lär er svenska utan också skånska?

Inte jag, men min son. När vi semestrade i Stockholm förra året blev han stämplad som skåning!

Går det bra att lära dig svenska?

Jag har inget annat val. Min son snackar svenska med mig hela tiden. Han pratar ingen tyska. Jag pratar tyska med honom, men han svarar på svenska. När vi kom hit började han att tala och det var svenska som gällde från början. För egen del har jag en hel del problem med att lära mig språket. Språk var ett problem för mig redan i skolan. Men min fördel är att jag inte har några hämningar vad gäller att prova. Jag pratar helt enkelt med människorna även om jag vet att jag ligger fel vad gäller orden och grammatiken. Det är bara att prata på.

Om Sverige hade varit med i fotbolls-VM i år, hade du hejat på Sverige eller Tyskland?

Jag är alltid för Sverige.

Mer om Gunthers jobb som konsult för tyska företag som vill etablera sig i Sverige hitter ni här:

http://konsulting.web.officelive.com
http://schweden.web.officelive.com

Foto: © Gunther Möhl

One Comment

  1. Lotta
    Posted juni 19, 2010 at 13:22 | #

    Stimmt – es gibt viele Deutsche in Schweden. Gefühlt würde ich sagen, dass die meisten davon aus den Schweden nahen Bundesländern kommen, wo sich die Mentalität nicht so sehr von der schwedischen unterscheidet.
    Als Süddeutsche aus München ist man vielleicht etwas verwöhnter – mir fehlt z. B. die leichtere/lockerer Art der Münchner (dazu gehört für mich auch das Granteln), das Klima, die Biergärten und auch ein bisschen das luxuriösere Flair, das man aus München kennt. Früher hat mich mein Chef in der Mittagspause schon mal öfters zu einem Campari in ein Café am Hofgarten eingeladen – wohl undenkbar im ”duktigen” Schweden … :-)

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>