© 2010 Linda Synneby_klein

Det svenskt magiska med att det blir sommar

På mitt skrivarforum, Noveller.nu, har vi tagit lite halvt officiell paus i aktiviteterna över sommaren. Många ska på semester och passa på att pyssla med lite större roman- eller novellprojekt. Det var så mysigt att läsa om vad alla ska hitta på. Därför var jag tvungen att fundera lite extra på det här med sommarens inträde och hur Sverige sakta, men säkert stannar upp. Det är något väldigt speciellt tycker jag.

Nu var ju jag rätt ung när jag flyttade från Sverige och förknippar därför mitt forna hemland extra mycket med sommarlov, smultronplock och andra harmoniska sommaraktiviteter. Men vad som är så häftigt med Sverige är att sommaren är så otroligt helig. Tänk om alla kunde njuta lika mycket av denna korta, flyktiga tid med samma självklarhet. Ok, sommaren är ruskigt kort i Sverige, vilket är en av anledningarna – men ändå.

Här nere kommer jag aldrig i sommarstämning på samma sätt som i Sverige. Det finns liksom inget datum då man kan säga ”jaha, nu var det sommar”. I Sverige är midsommar någon typ av tröskel, då man kollektivt går från nyckfull vår och regnstövlar till strålande sol och bad på bryggor. Då har man redan värmt upp med skolavslutningarna. ”Den blomstertid nu kommer” har skrålats med tårar i ögonen runt om i landet och inpräntat storheten med sommaren i den unga generationen.

Men inte bara barnen upplever den där magin med sommarlovet. Det gör alla vuxna också. Strax efter midsommar kör sommarsemestrarna igång. Alla går på semester i juli eller augusti – det spelar ingen roll om hela kontoret blir tomt. När jag jobbade på kontor här i Tyskland var det inte alls självklart att alla semestrade på sommaren. Många tog långsemester över påsken eller under hösten istället. 

En annan skillnad är att ingenting stänger här nere. Visst pratar man om ett ”politisches Sommerloch”, som innebär att ingenting händer i politiken under sommaren. Men i Sverige har ju riksdagen officiellt sommaruppehåll. Och det säger ju sig självt: om till och med politikerna tar ledigt gör förstås alla andra det också. Det är liksom så svårt att få någonting gjort på sommaren i Sverige. Här är man van vid att det finns en ”Vertretung” för alla under semestern, en vikarie som ser till att ruljansen upprätthålls. I Sverige får man lov att återkomma efter semestern. Särskilt juli är en sådan där månad då allt bara står stilla. Ett helt land ger sig liksom hän till sommar och sol. Vackert på något sätt – och så otänkbart i många andra länder.

Förmodligen var det det tyska universitetet som var först ut med att sabba den svenska sommarmagin för min del. Här finns det nämligen inte några höst- och vårterminer. Nej, här ligger terminstarterna på sommaren och vintern – sommartermin och vintertermin istället för höst- och vårsystemet som man växt upp med och som blivit nästan som en biologisk klocka (jag har fortfarande kvar den upprymda känslan av nya tag på hösten) . Sommarterminen här nere löper mellan april och september, något som för mig var vanhelgedom i början. Sedan vande man sig.

Här är sommaren mycket längre än i Sverige. Snön smälter bort snabbare, man kan ha tur och sitta på Biergarten redan i januari, hösten är lång och varm och snön håller sig i vanliga fall borta långt in på vinterhalvåret. Att kunna njuta av solen är således något mer självklart. Landet behöver inte stanna upp för att det blir sommar.  

Men lite saknar jag allt det där magiska med att ”nu … nu är det äntligen sommar”.

Här skiner solen som ett guldgult klot i dag. Strax bär det av mot sjön och bröllopet. Väskan med badkläder är packad. Jag tänkte utnyttja tillfället och bada i Ammersee i morgon. Det är ju äntligen riktig sommar här nere – magisk eller inte.

6 Comments

 1. Posted juni 26, 2010 at 09:18 | #

  hej
  es ist auch fuer mich als deutsche in schweden immernoch unverständlich, wie hier im sommer einfach alles dicht machen kann. ärzte, behörden usw. man braucht doch auch im sommer ärzte. es ist auch fast unmöglich im sommer zu arbeiten, weil man viele dinge einfach nicht bestellen kann oder keinen ans telefon bekommt. auch scheint mir irgendwie, dass schweden nur im sommer urlaub nehmen, dann aber fuer 6 wochen. das versteh ich auch nicht. im fruehling/herbst/winter ist es doch auch schön, mal ne woche frei zu haben. gerade im sommer ist es in schweden schön, da muss man doch nicht ins ausland. naja, vielleicht kommt die einsicht ja mit der zeit :)
  gruesse aus upplands väsby
  eni

 2. Lotta
  Posted juni 26, 2010 at 11:10 | #

  Nennt sich dieser kollektive Sommerurlaub in Schweden nicht auch ”industrisemester”? Ein Relikt des schwedischen ”folkhemmet” – alle machen das Gleiche zur gleichen Zeit – ob nun ”alle” wirklich wollen oder nicht. Der Gruppendruck geht vor.
  Es kann ja auch seine positiven Seiten haben, dass für alle das Gleiche gilt. Für mehr individualistischere Süddeutsche, wo jeder gerne nach seiner eigenen Fasson glücklich wird, ist dies schon etwas gewöhnungsbedürftig. Stelle mir gerade vor, wie langweilig München wäre, wenn z. B. im Juli alles geschlossen halten würde … keine Biergärten offen, der Viktualienmarkt leer und ausgestorben … alle stapeln sich gleichzeitig am Starnberger-/Ammer-/Chiemsee … auf den Berggipfeln müsste ein Nummerlapp-System eingeführt werden, damit keiner runterfällt … :-)

 3. Winta
  Posted juni 26, 2010 at 16:48 | #

  Linda, gud vad jag saknar det…

  Die meisten muessen im sommer urlaub nehmen weil die kinder von schule ferien haben. Und ich finde es auch so schoen das viele geschlossen haben sodass die leute dann dieses stress nicht haben zum behoerde zu gehen oder was auch immer.

 4. Linda
  Posted juni 27, 2010 at 17:08 | #

  Stimmt, das Phänomen heißt wirklich ”Industrisemester”. Man könnte es aber auch ”solidarischer Sommer” nennen. Erreichbarkeit und gesellschaftliche Funktionen sind dabei völlig nebensächlich! Eni: Es wäre schön wenn zumindest die Behörden auf hätten, aber ich bin mir unsicher, ob diese Einstellung geändert werden kann. Es geht ja um den heiligen Sommer! :)

  @Winta: Sommar, sommar och sol … havet och vinden och doft av kaprifol!

 5. Lotta
  Posted juni 27, 2010 at 22:25 | #

  Das schönste am schwedischen Sommer sind die langen Tage, das klare Licht – dieser sagenhaft dunkelblaue Himmel, das Meer und alles ist grün. Schade nur, dass er manchmal so kurz ist. Wenn man nicht gerade im Krankenhaus oder einer Behörde angestellt ist, müssen trotzdem viele Leute arbeiten – jeder kleine ICA- oder Konsum-Laden und sei es auf einer noch so winzigen Schären-Insel hat generöse Öffnungszeiten – sogar Sonntags …
  Ich kann es schon verstehen, dass man als Schwedin gerade im Sommer Sehnsucht nach seinem Land hat. :-)

 6. Linda
  Posted juni 28, 2010 at 18:04 | #

  Ja, die Öffnungszeiten sind echt cool. Dafür ist der Service in z.B. Restaurant ziemlich grottenschlecht (vor allem auf dem Land). Genau so ist der Sommer fantastisch, aber der Winter um so schlimmer! Seit meinem Jahr in Umeå kann ich Kälte nicht mehr ertragen.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>