© 2010 Linda flagge-deutschland1

Fotboll och andra världskriget

Jag säger bara ett namn: Jesper Hussfelt. Sedan suckar jag en lång, djup suck och tänder en cigarett. För egentligen finns det inte mer att göra. Fast så tänker jag att jag ändå vill säga något så det gör jag nu:

Expressen rapporterade här i dag att fotbollskommentatorn Hussfelt i spelet Tyskland-England drog paralleller till andra världskriget. Ni hänger med va? Tyskland och England stred mot varandra i andra världskriget och nu stred de mot varandra i en fotbollsmatch. Grov logik är tyvärr också logik. Under matchen mot Argentina droppade Hussfelt den här intelligenta kommentaren:

Det är inget typiskt gammalt ur-ariskt lag, utan det finns skiftande bakgrunder från olika delar av världen.

Då var vi där igen: Tyskland är andra världskriget och ingenting annat. Det spelar ingen roll att skyttekungen Müller är 20 år gammal och föddes sisådär 45 år efter att kriget var slut. Tysk är han ändå. Samma sak gäller resten av laget (som har en genomsnittsålder på 24). Tyskar ska för all och evig tid förknippas med Hitler. Eller i alla fall så länge det finns tyskar på den här jorden.

Nu hävdar Hussfelt att han med det idiotiska uttrycket ur-arisk menade att hylla det mångkulturella med det tyska laget. Bullshit, det är ingen slump att just det tyska laget kallas något byggt kring ordet arisk. Det har med konnotationer i huvudet att göra – det man tänker på  när man ser något -och för massor av människor är allt som har med Tyskland att göra helt enkelt en synonym med Hitler och utrotningen av judar.

Jag är så otroligt trött på den inställningen. Om och om igen cementeras stereotypen Tyskland. Inte ens fotbollskommentatorerna kan hålla sig (det här är inte första gången). Fotbollskommentatorer har ett ganska lätt jobb: De ska sitta och hålla låda om … just det … fotboll. De behöver inte hylla några multikulti-lag eller prata om krig. De sitter där för att prata om offside, snygga passningar, målsituationer och gula och röda kort hit eller dit.

Om detta må ni berätta hette faktaboken om förintelsen som delades ut i skolan efter att svenska ungdomar i slutet på 90-talet inte visste vad förintelsen var. En jättebra bok om jag får säga mitt.

Ibland undrar jag om det inte behövs en bok om Tyskland for dummies på marknader. Eller en obligatorisk studieresa, där alla människor måste åka hit och inse att de möter något annat än skyttegravarna och likhögarna i historieböckerna, nämligen ett modernt land med trevliga människor och spännande städer. Andra världskriget var rent för jävligt, men det Tyskland som existerar i dag är något helt annat. Och grabbarna i fotbollslandslaget ska inte behöva stämplas för något som hände några generationer innan.

Folkvett är viktigt – även på TV. Om det är public service den där Hussfelt sitter och gaggar i måste jag bara skaka på huvudet.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>