© 2010 Linda IMG_3611_klein

Att flytta i Tyskland

Att flytta från en hyresrätt till en annan i Tyskland är ett jätteprojekt och kostar skjortan. Därför har vi varit på gång så otroligt länge att flytta till en större lägenhet, men blir numera retad av precis alla vi känner för att vi aldrig får tummen ur.

Problemet är inte bara att hitta en passande och prisvärd ny lägenhet, vilket i sig är enormt svårt här i München. Det större problemet är att ha råd med alla kostnader som tillkommer. För det första måste du måla väggarna vita i den gamla lyan, vilket innebär flera hundra euro bara i färgkostnader och eventuellt en målare. I vårt nuvarande kontrakt står det exempelvis att vi inte får måla själva utan ska låta det göras professionellt. Är den gamla hyresvärden nöjd med skicket du lämnar tillbaka lägenheten i får du tillbaka din ”kaution” som för det mesta ligger på tre månadshyror. Från denna summa dras kostnader för saker du eventuellt har haft sönder.

När du tar en lägenhet i Tyskland gäller det alltså att ha tre månadshyror i bagaget till din hyresvärd. Sedan vill mäklaren (och det är mäklare i 90 procent av fallen) ha två månadshyror i provision av dig. För det mesta har du sedan också en dubbelhyra eftersom du måste renovera din gamla lägenhet – smack, sju hyror på en gång.

Själva flytten kostar förstås också. Du tar ledigt, du hyr en flyttbil, flyttgubbar etc.

Lägg sedan till kostnaderna för eventuella nya möbler eftersom de gamla kanske inte passar in så bra i den nya så är kostnaderna svindlande. En särskilt viktig kostnadsfaktor är förstås att du oftast måste köpa spis, kylskåp och all annan köksinredning. Nu har vi ett rätt snyggt kök som vi köpte av tjejen som bodde i vår lägenhet tidigare. Men det är förstås inte säkert att det passar in i den nya lägenheten.

En bekant till oss flyttar ut på landet i höst och har frågat om vi vill ta över hans trea i Giesing, precis vid Isar. Vi ska dit och titta någon kväll framöver. Området är helt otroligt, men på bilderna ser lägenheten exakt ut som vår och med tanke på att den kostar 300 euro mer i månaden är vi lite osäkra på om vi vill gå igenom bli-pank-på-kuppen-cirkusen för den. Å andra sidan känns det som om vi aldrig hittar vår drömlägenhet som både ligger i München, är fin och dessutom snäll mot plånboken.

Som alltid vad gäller att flytta: Fortsättning följer.

4 Comments

 1. Posted juli 19, 2010 at 18:54 | #

  Jag har aldrig flyttat inom Tyskland och har därför kanske inte så mycket koll på den tyska bostadsmarknadem. Men jag måste bifoga en sak. Jag tror inte att det är vanligt med så höga mäklarkostnader. Jag tror inte ens att det är vanligt med mäklare när det gäller hyreslägenheter. München (kanske tillsammans med Frankfurt) har de dyraste hyrorna i hela Tyskland. Att hitta en lägenhet där är mycket svårt jämfört med resten av Tyskland. Där jag kommer ifrån annonseras lägenheter direkt från hyresvärden. Jag tror München är undantaget, inte regeln – även bland ekonomisk intressanta regioner.

 2. Linda
  Posted juli 21, 2010 at 11:17 | #

  Det är klart att det är lättare i t.ex. de östra delarna och i Berlin. Men som jag har förstått det är det liknande i många av de mer välmående städerna. Här skjuter förstås kostnaderna i höjden också för att stan är landets dyraste.

 3. Ambi
  Posted februari 21, 2011 at 15:00 | #

  Gammal post – Men jag kommenterar ändå.

  (Hoppas det gick bra med flytten förresten…?)

  Vi har samma problem i Hamburg, precis hittat drömlägenheten i centrala Hamburg, och nu skall det betalas 2,38 x hyra i Mäklarprovision (För att dem låste upp dörren och visade oss lägenheten i en halvtimme) – 3 månadshyror i Deposit, Första hyran up-front och dessutom en dubbelhyra eftersom vi måste ordna upp vår gamla. Känns som att semestern i år får vänta ett litet tag.

  Inte alls roliga prisnivåer i Hamburg eller München nuförtiden, får se om man kanske har chans att köpa loss den när vi får sparat ihop tillräckligt.

  Mvh
  A

 4. Linda
  Posted februari 21, 2011 at 23:07 | #

  Hej Ambi!
  Tack för att du tittar in här! :)
  Hoppas, hoppas ni får köpa lägenheten någon gång. Det känns ju som en fantastisk morot!
  Vi flyttade ju i november, vilket verkligen var vidrigt dyrt och mäklaren tittade snett när vi ville titta en extra gång vid dagsljus innan vi skrev på kontrakt.
  Och säg den flytt hemma i Sverige som går loss på hundra tusen kronor med alla dubbel- och tredubbla hyror, vilket är helt normalt här nere. Jag vet att det är samma visa i Hamburg – fiiiina städer, men ack vilka bostadspriser.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>