© 2010 Linda Geier_klein

Ingen gam får klorna i min flytt

Jag har ju skrivit tidigare om det jobbiga med att flytta här nere. I fredags var vi och tittade på en lägenhet i närheten av floden Isar, i stadsdelen Giesing. Några bekanta till oss flyttar ut på landet och erbjöd att vi kunde ta över deras lägenhet. Lyan var en trea på 86 kvadratmeter och kostade 1 070 Euro varm, vilket är på gränsen till billigt här i stan.

Lägenheten var fin: Fyra meter högt i tak och gammal parkett i nästan alla rum. Problemet var bara balkongen som var pytteliten och att lägenheten inte hade någon som helst utsikt. Både Sascha och jag vill gärna bo lite högre upp och ha lite utsikt. Därför tackade vi nej.

Istället satte vi oss att glo på annonserna på Immobilienscout24, Tysklands största bostadssajt. Där hittade vi några lägenheter som vi skulle kunna tänka oss och ska försöka ringa på måndag, bl.a. en i Au (mitt drömbostadsområde här i stan). En riktigt snygg Altbau. Huset har till och med torn och tinnar och ser ut som ett litet slott. Tänk om … förmodligen har säkert 100 pers ringt och bokat tid för visning så hoppet är väl inte så stort, men man vet ju aldrig. Och de brukar ju faktiskt smälta när en hederlig Karlsson på taket vill flytta in.

Däremot stannade vi till vi en annons och bestämde oss för att inte ens ringa. När en mäklare heter Geier i efternamn (= gam) kan det bara vara ett dåligt tecken. Mäklarna här är tillräckligt gamaktiga ändå. Jag behöver inte ha det svart på vitt i kontraktet. Därför följde jag min magkänsla och klickade bort gamlägenheten.

Två never ending stories i ett och samma blogginlägg: jakten på den perfekta lyan i Tysklands dyraste stad samt de aldrig sinande galna tyska efternamnen. 

Foto: © Templermeister / pixelio

4 Comments

 1. Lotta
  Posted juli 25, 2010 at 11:00 | #

  Es ist zwar kein Trost, aber der Mietmarkt in den größeren Städten in Schweden ist um einiges nerviger als der Münchner. 1050 Euro warm ist auch für die Stadt in Schweden, in der ich wohne, ein richtiges Schnäppchen. Normal muss man mit ca. 15.000 SEK warm aufwärts rechnen, wenn man eine schöne Altbauwohnung ca. 80 qm zentrumsnah ergattern will. Außerdem kann man seltenst ”1. Hand” mieten – nur 2. Hand zu reinen Wucherpreisen ohne irgendwelchen KÜndigungsschutz. Auswählen kann man eigentlich gar nicht.
  Aus schwedischer Perspektive ist der Mietwohnungsmarkt in München der reinste Traum. Sicher scheint es auf den ersten Blick teuer, aber die Gehälter sind in München auch um einiges höher als hier in Schweden.
  In Schweden wirst du quasi gezwungen, ein Bostadsrätt zu kaufen – der Kaufpreis liegt für 3-Zi bei ca. 250.000-300.000 Euro aufwärts, dazu kommt dann noch eine monatliche Miete von mindestens 500 Euro. Also auch nicht wirklich gut, dieses System.

 2. Linda
  Posted juli 25, 2010 at 16:17 | #

  Usch, jag vet! I Stockholm är det ju ett väldans hoppande mellan andrahandskontrakt. Och det är faktiskt riktigt skönt att slippa bostadsköerna. Jag tycker också att det är konstigt att man i Sverige först köper en lägenhet och sedan ändå har en fet hyra. Det är mycket bättre ordnat här: Har man köpt så har man.

 3. Lotta
  Posted juli 26, 2010 at 20:15 | #

  Wenn man in zwei Kulturen zu Hause ist, würde man am liebsten die beiden besten Teile zusammenlegen und das dann dort vorfinden wollen, wo man selbst gerade ist ;-)
  Schön wäre ein Mietmarkt ganz ohne Makler. Die haben wohl überall einen ”Vogel” oder benehmen sich wie ein solcher – auch in Schweden, hier sind es z. B. die Häusermakler. Gut ist in Schweden, dass bei Mietwohnungen immer schon die Küche drin ist, es eine Tvättstuga mit richtig guten Waschmaschinen/Trockner gibt und man keine Kaution zahlen muss …
  Drücke dir auf jeden Fall die Daumen, dass du deine Traumwohnung bald findest. :-)
  Die Au ist ein schöner Stadtteil. Am liebsten habe ich die Auer Herbstdult gemocht, wo ich stundenlang an den Bücherständen nach alten Bücher und anderem Krimskrams stöbern konnte.

 4. Linda
  Posted juli 26, 2010 at 20:32 | #

  Danke, liebe Lotta! Wir haben tatsächlich einen Termin zur Wohnungsbesichtigung morgen – aber im Schlachthofviertel dieses mal. Die Maklerin ist supernett. Mal gucken was so passiert.

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>